SEKRETARIJAT ZA SPORT

Prezentovan strateški dokument za razvoj sporta u Podgorici

91 pregleda 0 komentar(a)
Nela Tatar, Foto: Privatna arhiva
Nela Tatar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.03.2019. 13:58h

Programa razvoja sporta u Podgorici od 2015. do 2019. godine je strateški dokument kojim se određuje pozicija sporta u Glavnom gradu, interes lokalne zajednice i pravo građana na savremeni način organizovanja i učešća u sportskim aktivnostima, navodi se u nacrtu tog dokumenta.

U programu, koji se nalazi na javnoj raspravi, ističe se da lokalna vlast mora obezbijediti uslove da se buduće generacije pravilno razvijaju i da sportisti iz Podgorice imaju bolje rezultate i budu još uspješniji.

"Polazeći od činjenice da je razvoj i unapređenje sporta dugoročan proces, donošenjem ovog dugoročnog - strateškog pravaca razvoja sporta u Podgorici, obezbjeđujemo preduslove za njegov organizovan i planski razvoj i ostvarivanje željenih ciljeva i zadataka", piše u nacrtu Programa, čiji su autori savjetnici u Sekretarijatu za kulturu i sport Nela Tatar i Rajko Ćupić.

Navodi se da su dugoročni – strateški pravci razvoja definisani brigom o djeci i omladini, ženama, osobama sa invaliditetom i odraslima, obezbjeđivanjem uslova za njihovo masovno uključivanje u aktivnosti u školama i sportskim organizacijama, sistemom školskog sporta za sve, takmičarskog i vrhunskog sporta.

"Razvojem sportske infrastrukture, unapređenjem stručno – pedagoškog rada, sistema organizovanosti, adekvatnim izdvajanjem budžetskih sredstava i transparentnom i kriterijumski definisanom raspodjelom", piše u nacrtu Programa.

Saopšteno je da će način i sprovođenje zacrtanih dugoročnih – strateških pravaca razvoja sporta u Podgorici biti određeni nakon što se javnom raspravom obezbijedi konsenzus i široka podršku sportskih organizacija i nadležnih organa u Podgorici.

"Izrada Programa podrazumijeva što detaljniji i na objektivnim pokazateljima utemeljen prikaz trenutne situacije, uočavanje područja nužnih i mogućih poboljšanja i postavljanje ciljeva budućega djelovanja u sistemu sporta. Strateškim određivanjem budućeg razvoja sporta moguće je obuhvatiti više faktora i različitih nivoa koje u ovom trenutku definišu sistem sporta", precizirano je u Programom razvoja.

Tim dokumentom su analizirani i definisani strateški ciljevi razvoja takmičarskog, školskog, sporta za sve, osoba sa invaliditetom i sportskih objekata u Podgorici.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović kazao je da po registru u Podgorici ima 527 klubova, a da računajući i nacionalne sportske saveze taj broj iznosi 1,7 hiljada.

"Ako imamo 527 klubova u Podgorici, ne znači da su svi dobri i da funkcionišu po statutima koje su njihove Skupštine donijele. Mi nemamo sistem kontrole, jer je jedan inspektor malo za cijelu Crnu Goru. Brojnost bez kontrole je ništa", rekao je Vušurović.

On je apelovao da se osnaži Sekretarijat za sport Glavnog grada, kako bi imao mogućnost kontrole svih sportskih subjekata.

Sekretar za kulturu i sport Glavnog grada Hamdo Kočan kazao je da treba vidjeti koje su to manifestacije od javnog interesa za Podgoricu, koje treba podržati, a kojima smanjiti ili uskratiti pomoć..

Predstavnik Atletskog saveza Božidar Jaredić ukazao je na nedostatak staze ili stadiona za bavljenje atletikom u Podgorici. On je zatražio da se izgradnja atletskog stadiona uvrsti u strateški plan razvoja sporta za naredni period.

Predstavnik Crnogorskog olimpijskog komiteta Ranko Jovović predložio je da stadion malih sportova dodijeli toj asocijaciji koja bi ga renovirala i od njega napravila Olimpijsku kuću.

Saopšteno je da će nacrt Programa razvoja sporta Glavnog grada od 2015. do 2019. biti na javnoj raspravoi do 15. oktobra.