Snimak razgovora policajaca: Trebalo je da im stavimo dinamit

To se vidi i čuje na snimku koji će se najverovatnije uskoro odgledati u bjelopoljskom Višem sudu
156 pregleda 33 komentar(a)
Beranski policajci, Foto: Screenshot (YouTube)
Beranski policajci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.10.2014. 15:20h

Par sati nakon što su, prema navodima optužnice, pucali i pokušali da ubiju trojicu muškaraca, policajci iz Berana sjede sa tadašnjim načelnikom u kafani i sumiraju utiske nakon (ne)obavljenog posla.

Poslije par prilično nepovezanih riječi tadašnjeg načelnika beranske policije Nova Veljića, jedan od optuženih policajaca - Svetislav Barjaktarović izgovara: “Trebalo je da im stavimo dinamit”.

To se vidi i čuje na snimku koji će se najverovatnije uskoro odgledati u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja policajcima optuženima da su 6. juna 2007. godine pokušali hicima iz pištolja da ubiju Zorana Vasovića, Neđeljka Pekovića i Zlatibora Vrhovca.

Taj snimak dostavljen je “Vijestima”, nakon što je Dragan Novović, advokat porodice Vasović, već drugi put u sudnici kazao da posjeduje audio i video dokaz na kome policajci praktično priznaju djelo za koje su optuženi.

Snimak koji traje manje od minuta počinje porukom da je napravljen u kafani na autobuskoj stanici u Beranama, 6. novembra 2007. godine, oko 13 časova.

U optužnici piše da su policajci s umišljajem pokušali da ubiju trojicu muškaraca 5. novembra 2007. godine oko 22.40 sati.

Na snimku se zatim vidi par muškaraca kako sjede za kafanskim stolom, za koje autor videa tvrdi da su bivši šef policije u Beranama Novo Veljić, tadašnji komandira Vlajko Babović, kao i policajci Gligorije Šćekić, Milan Boričić i Sveto Barjatarović... U istom društvu su, kako navodi, jedna NN osoba i vlasnik kafane Mehmed Adrović...

Nakon riječi koje navodno izgovara Veljić: “Ni da to mož' da planiraš... planiraš, znači, minut i ideš”, progovara, kako piše na snimku, optuženi Barjaktarović koji kaže: “ Trebalo je da im stavimo dinamit”. Advokat Novović tvrdi da je muškarac koji je napravio snimak brutalno pretučen u Beranama. Njega su par dana nakon što je snimio policajce gotovo na smrt pretukle najmanje tri maskirane osobe. “Vijestima” nije poznato kako se tada saznalo za snimak i da li je autor prijavio napad na sebe.

Advokat je rekao da će, ukoliko Sud dozvoli da se odgleda snimak, javno saopštiti ime tog Beranca. „Ovo predlažemo posebno imajući u vidu da je i Apelacioni sud insistirao da se utvrdi namjera policajaca da počine ovo djelo“, kazao je na posljednjem ročištu Novović. Advokat odbrane Atif Adrović, tada je konstatovao da je nezakonito uzimanje tog snimka kao dokaza.

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su, krajem prošle godine, policajci, zbog pokušaja ubistva Vasovića, Pekovića i Vrhovca, osuđeni na ukupno devet godina zatvora. Tako su se, početkom oktobra, na optuženičkoj klupi ponovo našli Željko Došljak, koji je bio osuđen na tri godine, dok su na po dvije godine zatvora bili osuđeni Svetislav Barjaktarević, Gligorije Šćekić i Milan Boričić.

Istovremeno, Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuće presude za Vlajka Babovića, Miroslava Rakovića i Danka Jelića. Zoran Vasović ubijen je 30. decembra 2012. Za to ubistvo na ukupno 52 godine zatvora osuđeni su Darko Milošević, Petar Vujović i Goran Vešović.

Zašto se toliko plašite snimka

Neđeljko Peković na posljednjem ročištu pitao je policajce „Zašto se toliko plašite tog snimka”, nakon što je advokat policajaca rekao da se taj materijal ne može koristiti kao dokaz. Peković je ranije, javno polemišući sa policajcima, kazao da optuženi nijesu u zatvoru samo zato jer je to naredio bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović. "I te tako ima osnova da se ti policajci terete, a to što oni nijesu u zatvoru, to je zasluga bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Oni su priznali na prvom suđenju da su pucali u mene i mog kuma Zorana Vasovića i Zlatibora Vrhovca”, kazao je tada Peković.

Bonus video: