Dame startuju sljedećeg vikenda, muškarci 7. novembra

0 komentar(a)
Skupština OSCG, Foto: Saša Jončić
Skupština OSCG, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 09.10.2014. 14:56h

Nova odbojkaška sezona na domaćoj sceni startuje u petak, 17. oktobra, kada će dame prve na teren, a start Prve muške lige zakazan je za 7. novembar, odlučeno je na današnjoj Skupštini Odbojkaškog saveza Crne Gore u Podgorici.

U Prvoj ženskoj ligi takmičiće se 10 klubova, a u prvom kolu sastaće se AOK Rudar – Luka Bar, Gimnazijalac – Nikšić, Gorštak – Lovćen, Morača – Galeb i Budva – Budućnost Bemaks. Titulu brani Luka Bar.

U prvoj ligi za muškarce nastupiće šest klubova, šampion Budvanska rivijera, Budućnost, Volej star, Sutjeska, Jedinstvo i Bar volej. U prvom kolu igraće Volej star – Bar volej, Budućnost – Jedinstvo i Budvanska rivijera – Sutjeska.

U obje konkurencije će se igrati dvokružno, nakon čega će se od polufinala igrati plej-of.

Najzad, u Drugoj ligi za žene nastupiće 11 timova, podijeljenih u dvije grupe. U prvom kolu grupe 1 sastaće se Albatros – Galeb II, Herceg Novi – Luka Bar II i Mladost – Volej star, dok će na premijeri grupe 2 igrati Ibar – Rudar II i Morača II – Budućnost II, dok je Jedinstvo slobodno.

Po završetku takmičenja u drugim ligama, dvije najboljeplasirane ekipe će razigravati sa dvijeposljednjeplasirane ekipe iz Prve lige za dva mjesta u eliti.

Kako je naglasio v.d. komesara takmičenja Dragan Drobnjak, kup takmičenje je obavezno za sve klubove, a žrijeb će biti poludirigovan, pri čemu se prošlosezonski finalisti ne mogu sresti prije finalnih turnira.

Usvojeni su izvještaj o radu saveza od decembra prošle do septembra ove godine, te izvještaji sada već bivšeg komesara takmičenja Rajka Tijanića, sudijske organizacije i koordinatora odbojke na pijesku Nikole Pješčića.

Predsjednik OSCG Cvetko Pajković ponovio je još jednom da je trijumf muške seniorske reprezentacije u Evroligi najveći uspjeh u istoriji crnogorske odbojke, i očekuju pomoć države kako bi eventualno muška selekcija zaigrala i u Svjetskoj ligi, kad OSCG od Svjetske odbojkaške federacije dobiju uslove pod kojima može da nastupi.

Pohvaljen je i nastup ženske seniorske reprezentacije, koja je sa sve tri pobjede izborila plasman u drugo kolo kvalifikacija za EP, gdje je, međutim, ostala na jednoj pobjedi iz šest mečeva.

Prema finansijskom izvještaju, do 30. septembra ove godine, OSCG je u minusu od 78.244,65 eura, uz mogućnost, kako je rečeno, da taj dug do kraja godije bude umanjen za 20-ak hiljada eura. Napomenuto je da 60 hiljada eura od ukupnog duga datira još od prije nekoliko godina, kada OSCG iz budžeta nije dobio opredijeljena sredstva od države.

S obzirom na tu činjenicu, Pajković je kazao da će OSCG ovu godinu završiti na pozitivnoj nuli što se prihoda i rashoda tiče.

Saopšteno je da je Savez dobio donaciju od Evropske odbojkaške federacije - 550 lopti, 150 mreža i tri podloge za odbojku, koje će u narednom periodu biti podijeljene i klubovima.

Na sjednici je prisustvovalo 15 opunomoćenih delegata, od kojih je jedan bio predstavnik Udruženja odbojkaških sudija Crne Gore, vrhovni sudija Saša Ivanović.

Prisustvovali su predstavnici ženskih klubova, Nikšića (Slavko Bojić), Galeba (Rajko Tijanić), Budućnost Bemaksa (Avdulah Radončić), Albatrosa (Branka Obradović), Volej stara (Vladimir Đokić), Lovćena (Slobodan Jablan), AOK Rudara (Rajka Džogaz), Gorštaka (Ivica Šćekić), Morače (Predrag Đonović), Herceg Novog (Sanja Jovović), Gimnazijalca (Ljiljana Marković), Luke Bar (Vladimir Milačić).

Ispred muških klubova su prisustvovali delegati Budućnosti (Zoran Vukčević) i Bar voleja (Nikša Bilčić).

Sjednicom je predsjedavao prvi čovjek OSCG Cvetko Pajković, a prisutni su bili i članovi Predsjedništva Dragan Drobnjak, inače i v.d. komesara takmičenja i Nikola Vujačić, kao i generalni sekretar OSCG Ivan Bošković.

Baranka Sonja Simonovska sudiće mečeve Lige šampiona

Iako su se juče našli na “meti” kritika predstavnika nekoliko klubova zbog toga što su organizovani kao NVO (nevladina organizacija), te zbog toga što u pripremnom periodu nijesu dijeli pravdu na prijateljskim utakmicama, i tako i oni “ulazili u formu” kao i ekipe (vrhovni sudija Saša Ivanović je odgovorio da nije bilo zahtjeva klubova), iz Udruženja odbojkaških sudija su imali čime da se pohvale - međunarodni sudija Sonja Simonovska će u predstojećoj sezoni suditi i mečeve u Ligi šampiona.

To je prvi put da neki crnogorski sudija dijeli pravdu u elitnom odbojkaškom klupskom takmičenju.

Simonovska je u julu sudila prvi meč finala ženske Evrolige između Turske i Njemačke.

Bonus video: