Bubanja savladao svjetskog viceprvaka, Sinanoviću fali uslova

Marko Bubanja i Balša Sinanović talentom, klasom i zalaganjem uvršteni u prvi tim Samuraja, bundesligaša iz Beča samuraja
127 pregleda 11 komentar(a)
Marko Bubanja, Foto: Bundes liga
Marko Bubanja, Foto: Bundes liga
Ažurirano: 09.10.2014. 14:46h

Fudbaleri Jovetić, Đorđević, Bakić, ili košarkaši Mirotić, Dubljević, Todorović.., rukometaši i rukometašivce, vaterpolisti, nijesu jedini sportisti oko kojih se otimaju klubovi najjačih liga. Crna Gora je i rasadnik nevjerovatnih talenata i u pojedinačnom sportu, pa nije iznenađenje kada se dvojica naših džudista oprobaju u različitim kimonima na tatamiju Bundes lige. Prošle sedmice je na veliko iznenađenje najboljeg crnogorskog džudistu Srđana Mrvaljevića pobijedio 18-godišnji Marko Bubanja, Novljanin koji brani boje Samuraja iz Beča, ali i austrijske selekcije.

Bubanja je nakon bronze na Olimpijadi mladih u Nanđingu, pobjedom nad svjetskim viceprvakom pokazao zašto se Hubert-Hupo Rohrauer, jedan od naboljih džudo trenera u svijetu nakon dvije godine pauze vratio poslu. I ne samo Bubanji, Rohraueru je želja da bude trener i 18-godišnjem Podgoričaninu Balši Sinanoviću, crnogorskom juniorskom reprezentativcu do 73 kilograma. Sinanović je već član Samuraja, ali će tek nakon završetka srednje škole biti u prilici da se upotpunosti posveti obavezama u klubu.

"Pobjeda nad Mrvaljevićem koji nastupa za Lajbnic mi je bila jedna od najslađih u karijeri. Odlično smo se poznavali, trenerili zajedno i bio mi je veliki izazov da se oprobam sa svjetskim viceprvakom, jednim od najboljih i najtrofejnijih boraca u kategoriji do 81 kilogram u svijetu. Dao sam sve od sebe i uspio sam. Mada, nije mi pobjeda nad Mrvaljevićem jedini veliki seniorski uspjeh, jer sam slavio i nad prvakom Francuske", priča za "Vijesti" Bubanja.

A nakon godine bavljenja džudom u DžK Igalo, Bubanja se kao šestogodišnjak otisnuo u Beč, gdje nije znao za poraz punih pet godina. Austrija je znala da prepozna vanserijski talenat, a naša javnost je Bubanju upoznala u Baru, kada je Novljanin osvojio evropsko kadetsko srebro, ali u dresu Austrije. Potom i svjetsku bronzu u Majamiju, a već je seniorski prvak Austrije i zbog njega se već godinama unazad i austrijska repezentacija u ljetnjim mjesecima priprema u Herceg Novom.

"Crnogorac sam i životna mi je želja da nastupam za svoju zemlju. Imam, takođe, i austrijsko državljanstvo i apsolutnu podršku ovdašnjeg olimpijskog tima. Dobio sam priznanja i nagrade,čak i za najbojeg mladog sportistu i uvršten sam u olimpijski tim Austrije. Naravno, da bih bio ponosan i počastvovan da ukoliko se stvore uslovi nastupam za Crnu Goru, ali... U Beču pohađam sportsku gimnaziju koju plaćaju gradske vlasti, imam svakodnevne treninge, uslove za sportski napredak i raspored školskih obaveza usklađen sa nastupima. Radim i sa jednim od najbopljih svjetskih trenera i sada samo mogu da se usredsredim na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Majamiju, koje počinje za dvije sedmice. I da, mi već pravimo planove i za OI u Riju 2016. godine i Tokiju 2020. godine. Previše je obaveza i srećan sam zbog kampova u Herceg Novom, ali i dolascima Sinanovića na treninge u Beč. Zbližili smo se tokom susreta na takmičenjima i potom kampovima u Novom", zaključio je Bubanja.

Za razliku od Bubanje, Sinanoviću je put neuporedivo trnovitiji i to ne samo zbog teške povrede koljena koja ga je spriječila da napravi još bolje rezultate. Sinanović u jeku priprema za SP u Majamiju mora da neprestano uči kako bi do odlaska dobio ocjene za tromjesečje u SEŠ "Mirko Vešović". Zato je odbio i pripreme u bečkom klubu ali i nastupe u Bundes ligi.

"Balša je bio učenik generacije u osnovnoj školi i isto želi u srednjoj. Nadamo se da će upisati fakultet u Beču i imati uslove za pravi rad. Ovako, zbog besparice u Džudo savezu iz porodičnog budžeta smo platili kartu za Majami i to u iznosu od 1.760 dolara. Moraćemo da platimo i polovinu iznosa u učešću na Međunarodnom budo univerzitetu u Japanu krajem novembra. To traje tri sedmice, a Balša je već bio tamo u junu kod čuvenog Jamašite. Ostatak troškova će snositi Austrijski savez, koji će nam zahvaljujući odličnoj saradnji upotpunosti finansirati kamp u Gruziji. Hupo je oduševljen Balšinim zalaganjem i talentom, ali i svjestan da ovdje nema prave uslove da sve to potvrdi i rezultatima. Zato imamo ponudu da Balša studije nastavi u Beču. Postoje neke indicije da bi Hupo mogao voditi računa i o našoj selekciji, ima puino talenata poput Arsa i Mirjane Milić, Ivane Šunjević, lazara Ćupića.., ali vidjećemo. Uskoro je Skupština i nakon nje će biti poznatiji i put našeg džuda. Ono što je zabrinjavajuće je da naša država svake godine smanjuje budžet za ovaj prestižni sport", kazao je Neđeljko Sinanović, vlasnik džudo kluba "Nenad Sinanović".

Bonus video: