Izložba "Betonski i radovi na papiru u petak na Cetinju": Svakoj velikoj priči je potrebna slika

Izložbu Novakovića likovna publika će biti u prilici da pogleda do 4. novembra
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 14:36h

Izložba "Betonski i radovi na papiru" Milovana Novakovića biće otvorena sjutra veče u 19 i 30, u "Ateljeu Dado" na Cetinju.

Novaković je diplomirao 2013. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku slikarstvo. Živi i stvara u Podgorici.

Radovi na papiru

"Ako postoji suštinski narativni nedostatak likovne umjetnosti, kakvog nam otkriva epsko-etničko slikarstvo, dakle ona likovna umjetnost koja najbolje otkriva potrebu ove umjetnosti da stekne nešto od sposobnosti pripovijedanja, onda možda i pripovjedna književnost, ta najuzornija narativna umjetnost, sa svoje strane, ima neki čisto likovni nedostatak. S etničkim realizmom, kada umjetnost pokazuje svoju najveću ovisnost o naraciji, u doba neprikosnovene vladavine pripovjedačke književnosti, upravo tada izlazi na vidjelo i sam konstitutivni manjak narativne moći. Jer, kako se čini, svakoj velikoj priči u nekom trenutku je potrebna slika, figura, lik... Slikovitost se ovdje ukazuje kao drugost naracije, kao onaj manjak oko kojeg ona pruža svoja tkanja koja se uvijek mogu još nadovezivati i upotpunjavati, ali nikad tako da istisnu i konačno popune ovo prazno mjesto naracije kao mjesto slike. Takva izmještenost slike je u načelu skrivena njenom utkanošću u vlastiti diskurzivni vrtlog: slika je već uvijek ponesena jezikom, posredovana označiteljima, dakle pretvorena u simbol, u figuru govornog jezika", zapisao je je filozof Ugo Vlaisavljević u tekstu za katalog koji prati Novakovićevu izložbu.

Izložbu Novakovića likovna publika će biti u prilici da pogleda do 4. novembra.

Galerija

Bonus video: