Sjutra je Svjetski dan jaja

avlovski navodi da je teorija o štetnosti jaja zasnovana na studiji koja je uradjena 60-ih godina prošlog vijeka zbog čega je u SAD bilo prepolovljeno korišćenje jaja
1 komentar(a)
jaja domaca_1, Foto: V. BELOJEVIĆ
jaja domaca_1, Foto: V. BELOJEVIĆ
Ažurirano: 09.10.2014. 10:57h

Ljubitelji kajgane, omleta, kuvanih jaja i onih prženih na oko mogli bi u petak sebi da prirede svečani obrok jer se, 19. godinu zaredom, obilježava Svjetski dan jaja.

Taj zvanični praznik jaja u svijetu se obilježava od 1996. godine.

Naučna savjetnica u Institutu za stočarstvo u Beogradu Zlatica Pavlovski kazala je da je jaje idealna namirnica korisna za ljudsko zdravlje, izrazivši uvjerenje da je, nakon mnogobrojnih naučnih istraživanja, blizu dan kada će se i među širom populacijom razbiti fama o tome da su jaja štetna po zdravlje zbog sadržaja holesterola.

Pavlovski navodi da je teorija o štetnosti jaja zasnovana na studiji koja je uradjena 60-ih godina prošlog vijeka zbog čega je u SAD bilo prepolovljeno korišćenje jaja.

"U SAD su 60-ih godina prošlog vijeka koristili 360 jaja po glavi stanovnika godišnje. Nakon priče o holesterolu i štetnosti potrošnja jaja je spala na 160 komada", kazala je ona dodajući da je posle toga urađen niz studija kako bi se pobilo uvjerenje da je jaje štetno.

Bonus video: