Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Modiano je objavio preko 20 knjiga, a na njegova djela duboko je uticala atmosfera u poslijeratnom Parizu i očevo zanemarivanje
2 komentar(a)
Patrik Modiano, Foto: Beta/AP
Patrik Modiano, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2014. 11:15h

Francuski romanopisac Patrik Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, saopštio je Institut Karolinska u Stokholmu.

Modiano je rođen 1945. godine u Francuskoj, od oca Jevreja italijanskog porijekla i majke, belgijske glumice.

Za svoje knjige dobio je nagrade "Dijamantsko pero", Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman “Ulica mračnih želja”, koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu za "Te neznanke".

Bavi se književnošću od 1967. godine. Glavne teme njegovih djela su identitet, sjećanja i gubici, a većina njegovih knjiga ima manje od 150 strana.

Objavio je preko 20 knjiga, a na njegova djela duboko je uticala atmosfera u poslijeratnom Parizu i očevo zanemarivanje. Osim po književnim djelima poznat je i kao autor nekoliko scenarija prema vlastitim ili tuđim idejama.

Njegovi najpoznatiji romani su: “Mjesto za zvijezdu”,”Noćobdijino kolo”, ”Kružni bulevar”, ”Tužna vila”, ”Porodična knjižica”, “Ulica mračnih dućana”, “Jedna mladost”, “Tako vrsni momci”, “Izgubljeni kraj”, “Cirkus prolazi”, “Svadbeno putovanje”, “Avgustovske nedelje”, “Dora Bruder”...

Ukupno je 111 osoba dobilo je Nobelovu nagradu za književnost u periodu od 1901. do 2014.

Prošlogodišnja dobitnica je kanadska književnica Alis Manro.

Među prethodnim dobitnicima nagrade su i književne veličine kao što su Ernest Hemingvej, Toni Morison, Ivo Andrić.

Bonus video: