Knjiga eseja Varje Đukić: Zapisi o putu prije i nakon igre

Eseji su pisani različitim povodima, uglavnom nakon nastanka predstava
173 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u CNP-u: Đukić, Pavićević i Koprivica, Foto: Luka Zeković
Sa promocije u CNP-u: Đukić, Pavićević i Koprivica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.10.2014. 17:24h

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, juče je u CNP-u promovisana knjiga eseja "In patria” Varje Đukić. Eseji su pisani različitim povodima, uglavnom nakon nastanka predstava "Banović Strahinja” (Grad teatar, 1995), "Tebi iz jučerašnje” (CKZD 1998), "Post skriptum” (CNP 2012), a o knjizi u kojoj su objedinjeni, govorili su dramaturškinja Borka Pavićević i književnik i publicista Božo Koprivica.

"Varja je glumica koja kada igra, muzički osjeća i prostor i tijelo. U to sam se uvjerio gledajući je od samog početka, u prvoj ulozi u predstavi 'Zli dusi' u režiji Steva Žigona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Varja je uvijek voljela da ima odlične partnere jer ona najbolje igra sa najboljim glumcima... Muzikalnost koju ima Varja je ona za koju bi Marina Cvetajeva rekla da je imaju samo oni glumci 'kod kojih se sve upjevalo u grudima'”, kazao je Božo Koprivica ističući da je glumica Varja Đukić svoj život u cjelosti posvetila pozorištu.

"Ona je djevojčica iz ove knjige, koja se od početka konstantno vrti, igra... Knjiga bi se mogla shvatiti kao njena poetika. Njeni stihovi ili izvrstan haiku. Postoje djelovi koji govre o nedostatku građanske hrabrosti, o nedostaku hrabrosti esnafa u koji se svakodnevno uvjeravamo, nedostatak, kako ona kaže, 'straha od panorame'. On je doveo, kada se izgubio jugoslovenski prostor, do učmalosti...”, kazao je Koprivica. On naglašava da je glavni dio knjige “In patria” smješten između dvije predstave, i to ne slučajno. Između predstave “Post scriptum” u kojoj se Varja pojavljuje kao glumica i reditelj, koja_pred stavlja_veliki omaž Danilu Kišu, i predstave “Banović Strahinja”.

Eseji u knjizi “In patria” jesu autentična, osobena potraga u pejzažu teatra koji je prolazio kroz velike transformacije, vrijeme društvenih promjena, granica, rata, tranzicije, obnove državnosti. Dio zapisa, glumačkih, jedinstvene su "note" zapisi o putu prije i nakon igre u predstavama različitih rediteljski poetika i pozorišnih instistucija.

"Mi glumci rijetko pišemo. Stara škola glume navodila nas je da na časovima, dok nijesmo na sceni, držimo u krilu bilježnice i olovke. Stoga su nastajali i bivali zaboravljeni mali eseji u kojima smo učeći zanat, mijenjali i pravili krokije, priče, o ulogama na kojima smo radili. I kasnije, za ponekog glumca ostalo je važno pisanje tajnih dnevnika, likova i ličnosti koje su nastajale na sceni”, čitanjem teksta Varje Đukić iz knjige "In patria”, dramaturškinja Borka Pavićević skrenula je pažnju na važnost i značaj bilježnice jer čovječanstvo uvijek traži objašnjenje za sve što se dešava.

"Svi smo mi neka vrsta arhiva u ovom vremenu. Ovih dana govori se često o bilježnicama... Varjina knjiga je za mene stalno traženje jednog mjesta govora, odnosno, Varja je diskurzivno krenula u cijeli prostor i scene, ali i društveni prostor jer je i izdavač. Ona se bavi literaturom, ona je urednica u Karveru... Između Varje i riječi postoji direktna veza”, kazala je Pavićević.

"Tobelija” Ljubomira Đurkovića na Velikoj sceni CNP-a

Predstava “Tobe lija”, Ljubomira Đurkovića, u režiji Nicka Uppera, biće igrana večeras u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a, u okviru Bijenala crnogorskog teatra. Nastala u koprodukciji Dramskog teatra iz Vrace, Malog dramskog teatra iz Bitolja i Festivala Ex Ponto, predstava će biti izvedena u okviru Selekcije Plus, Bijenala crnogorskog teatra. Tekst je prevela Aleksandra Liven, scenografkinja i kostimografkinja je Maria Dimanova, koreografkinja Jasna Knez, konsultant

Veselina Gyuleva, izbor muzike potpisuje Damir Domitrovič. U predstavi i graju Joana Popovska, Rosica Ognjanova i Kamelia Liškovska.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, danas će u 12 sati u CNP-u, biti održana promocija knjige “Uvod u antropologiju izvedbe Kome treba kazalište?” Darka Lukića. Pored autora, o knjizi će govoriti J a n ko Lju mović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

Bonus video: