Ognjen Spahić dobio Nagradu EU za književnost

Spahiću će nagrada biti uručena 18. novembra u Briselu
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2014. 08:10h

Crnogorski pisac Ognjen Spahić jedan je od 13 dobitnika Nagrade EU za književnost za 2014. koja se dodjeljuje najperpektivnijim mladim piscima u Evropi, objavljeno je danas na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Ognjen Spahić rođen je 1977. godine u Podgorici. Objavio je, između ostalih, knjigu priča "Sve to" i roman "Hansenova djeca", za koji je dobio nagradu "Meša Selimović".

Kako je saopštila Evropska komisija, među dobitnicima je i Uglješa Šajtinac iz Srbije, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Česske, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

"Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja", rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

Nagrada Evropske unije za književnost je otvorena za zemlje koje učestvuju u programu EU za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora Kreativna Evropa.

Svaki nagrađeni dobiće 5.000 eura, a njegova djela biće dodatno promovisana u međunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači djela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, "da bi se pobjedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta".

Od ustanovljenja nagrade 2009. EU je obezbijedila sredstva za prevođenje knjiga 56 od 59 pobjednika, čija su djela prevedena na 20 evropskih jezika, ističe Evropska komisija.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 18. novembra u Briselu.

Bonus video: