Ovog vikenda uživajte u sjajnim filmskim ostvarenjima

Vigo Mortensen, Ed Haris, Rene Zelveger, Džeremi Ajrons, Robert Duval, Mira Sorvino u filmskim klasicima “Apaluza” i “Bogovi i generali”
299 pregleda 0 komentar(a)
Apaluza, Foto: Imdb.com
Apaluza, Foto: Imdb.com
Ažurirano: 01.09.2018. 08:22h

Filmski vikend na TV Vijesti počinje američkim vesternom “Apaluza”, rađenim po istoimenom romanu Roberta B. Parkera, u režiji Eda Harisa. Vigo Mortensen i Ed Haris igraju dva revolveraša u potrazi za odbjeglim ubicom i prelijepom, opasnom udovicom (Rene Zelveger), koja ima svoje planove i čiji se putevi susrijeću u malom prašnjavom gradu Apaluza, koji će postati centar sukoba samovolje rančera i zaštitnika zakona.

U gradu živi bogati rančer Randal Breg, koji smatra da je iznad zakona. Pomoću svojih plaćenika ubija šerifa i njegova dva zamjenika. Stanovnici grada, uplašeni i bespomoćni, nadaju se da će doći dan kada će se pojaviti neko ko će da ih spasi od njegove tiranije.

Kada u grad stignu dva žestoka momka, Virdžil Kol i Everet Hič, gradski političari vide šansu i imenuju ih za šerifa i zamjenika. U isto vrijeme u grad stiže lijepa Alison Frenč, koja započinje vezu i zajednički život sa Virdžilom. Prvi zadatak novih predstavnika zakona je da se obračunaju sa Bregom i njegovom bandom. Oni uspijevaju da nagovore jednog od saradnika da svjedoči protiv njega. Breg završava na sudu gdje je osuđen na smrt vješanjem. Međutim, stvari se komplikuju kada dva revolveraša otmu Alison i primoraju Virdžila da oslobodi Brega. Kriminalci su sada ponovo u bjekstvu, a Virdžil i Everet kreću u potjeru...

Film “Apaluza” pogledajte u subotu od 20 časova.

Nakon Vijesti u 22h slijedi američka drama “Naplata za ubistvo”, u kojoj sjajnu glumačku postavku čine Džon Malkovič, Bili Bob Torton i Lijam Hemsvort. Dvejn Mek Laren želi da pođe iz svog malenog grada, još otkako je završio srednju školu nekoliko godina prije. Kada se nađe na pogrešnom mjestu u pravo vrijeme, pokušava s djevojkom Kasandrom da izgradi život u velikom gradu. Ali sreća nije dugog vijeka kada te prati loša karma. Režiju filma potpisuje Met Šakman.

Nedeljni filmski program započinjemo komedijom “Tupan i glupan”, u kojoj dvojicu dobronamjernih, ali nevjerovatno glupih prijatelja, Lojdu i Hariju, igraju sjajni Džim Keri i Džef Danijels.

Dok se Hari bavi brigom o psima, Lojd radi kao vozač limuzine. Jednog dana vozi prekrasnu Meri do aerodroma, u koju se odmah zaljubljuje. Nakon što ona tamo namjerno ostavi aktovku i otputuje, Lojd je uzima i sa Harijem kreće na put preko cijele države kako bi stigli do zimovališta Aspen u Koloradu.

Nakon putovanja ispunjenog različitim dogodovštinama, konačno stižu i odmah pokušavaju da pronađu Meri i vrate joj aktovku. Međutim, tokom svađe u kojoj Hari pokušava da baci aktovku u obližnje jezero, saznaju da se u njoj nalazi velika količina novca. Budući da više nemaju svog novca, ni mjesta gdje bi prenoćili, odlučuju da "posude" dio novca. Ali, trošenje novca će im izmaći kontroli…

Nakon saznanja da je novac u aktovci zapravo bio namijenjen kao otkupina u zamjenu za otetog Merinog muža, obojica se suočavaju sa otmičarom i policijom.

Nedjeljni filmski program završava istorijskom dramom “Bogovi i generali”. Film prikazuje jednu naciju a dvije zastave, dvije vojske, različite interese i na kraju sukob Konfederacijske vojske i snage Unije, u kojem je poginulo vise od 620 000 ljudi.

Radnja filma pokriva rane godine američkog građanskog rata, od 1861. do 1863. Pratimo heroje i junake s obje strane, Tomasa Džeksona, briljantnog i ekscentričnog generala konfederacije, kao i poručnika Džošuu Čemberlena, profesora koji se odrekao karijere na fakultetu kako bi se pridružio vojsci.

Čemberlen ubrzo postaje jedan od najvećih vođa i uzora svojim saborcima. Tu je i general Robert Li, veteran koji je prisiljen da izabere između odanosti SAD-u i svojoj državi. Borba se ne odvija samo na bojištu, već i unutar domova u kojima žene s djecom strijepe od napada. Takođe pratimo presudne bitke kod Manasa, Frederiksburga i Čenselorsvila. Kroz te borce i bitke svjedoci smo hrabrosti i razdora jedne nacije u vrtlogu građanskog rata.

Glavne uloge tumače Robert Duval, Mira Sorvino, Stiven Leng, Džef Denijels. Režiju potpisuje Ronald Maksvel.

Film “Bogovi i generali” na programu je u nedjeju od 22.30h

Bonus video: