TV festival u Baru: Devetnaest nagrada u pet kategorija

Internacionalni TV festival će se održati od 21. do 25. oktobra u Baru
208 pregleda 0 komentar(a)
TV festival Bar
TV festival Bar
Ažurirano: 08.10.2014. 05:56h

Žiri ovogodišnjeg XIX Internacionalnog Televizijskog festivala, koji će biti održan od 21. do 25. oktobra u Baru, donio je odluke o nagrađenim programima. Žiri je počeo da radi 5. septembra i do 1. oktobra pregledao je i ocijenio selektovane programe. Odluke će biti poznate javnosti na zatvaranju festivala 25. oktobra.

Međunarodni žiri je formiran na predlog umjetničkog direktora festivala, Marije Perović, i ove godine čine četiri člana, renomirana stvaraoca iz oblasti filmske i televizijske umjetnosti i to u sastavu: Nima Sarvestani (Švedska), nagrađeni režiser koji je karijeru počeo kao novinar u Iranu i skoncentrisao se na snimanje dokumentaraca nakon preseljenja u Švedsku 1984. godine, Klaus Lintschinger (Austrija), koji se nakon doktorata iz pozorišne i medijske umjetnosti na Univerzitetu u Beču, preselio se u SAD radeći kao producent i scenarista u Los Anđelesu, Željko Sošić (Crna Gora), režiser, scenarista, producent i montažer, igranih i dokumentarnih filmova, umjetničkih video radova, pozorišnih predstava, reklamnih i muzičkih spotova, student prve generacije odsjeka za režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Inti Šraj (Slovenija), glumica, u Crnoj Gori poznata po ulozi u filmu Nemanje Bečanovića "Posljednje poglavlje".

Festival je zadržao prošlogodišnjo koncepciju takmičarskih kategorija - ukupno pet: dokumentarni program/ istraživački TV program (do 100 minuta), igrani dramski program - dramski i serijski program (do 100 minuta), dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma (do 70 minuta ), dječiji program (do 35 minuta), kratke TV forme: reklama, muzički video, eksperimentalni / umjetnicki video, kratki igrani film (do 15 minuta).

Na zatvarnju festivala biće dodijeljeno 19 nagrada za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada Dragan Radulović, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa.

Na konkurs za prijave programa povodom XIX ITF u Baru prijavljeno je 468 programa iz 84 zemlje svijeta a selekciona komisija je odabrala ukupno 124 programa, iz 57 zemalja. Svi programi će tokom festivala biti emitovani na festivalskom kanalu na Extra Tv.

Bonus video: