Opasnost od sunčanice: Na vrijeme bježite u hlad

79 pregleda 1 komentar(a)
sunčanica, Foto: Shutterstock
sunčanica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2018. 12:14h

Ukoliko pretjerano boravite na suncu, bez pokrivene glave šeširom ili kačketom, lako vam se može dogoditi da dobijete sunčanicu.

Ovo stanje prepoznaje se po povišenoj temperaturi tijela, koja nastaje zbog poremećaja centra za termoregulaciju. Poslije toga se javljaju prestanak znojenja i gubitak svijesti, pišu Novosti.rs.

Sunčanica se češće javlja kod starijih osoba i alkoholičara. Sklone su joj i fizički iscrpljene osobe, kao i srčani bolesnici.

Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, poslije upozoravajućih simptoma na sunčanicu treba da se sklonite u hlad.

Simptomi počinju sa glavoboljom, vrtoglavicom, mamurlukom, poremećajem vida i grčevima u mišićima. Koža postaje topla, suva, crvena, a puls je ubrzan, nekada i aritmičan. Krvni pritisak je snižen, a tjelesna temperatura može biti od visoke do izuzetno visoke.

Liječenje od sunčanice podrazumjeva prije svega snižavanje visoke temperature. To znači da osoba obavezno treba se premjestiti u "debeli" hlad, po mogućnosti u zatvoreni klimatizirani prostor. Ako nema klime, treba se nabaviti makar ventilator da bi se rashladila.

Prskanje vodom je još jedan vid ukazivanja pomoći, uz obavezno davanje dovoljne količine tečnosti zbog dehidratacije organizma. Pritom se misli ne samo na vodu, već i na druge osvježavajuće napitke.

Bonus video: