"Get Bolt" - iskrena priča o životu pacijenta sa multiple sklerozom

"Film je rađen skoro dvije godine. Film je iskren, odmah vas dirne. Nema foliranja, vidite Srđanovu muku, ali i šalu, jer on i pored svih problema ima nevjerovatnu sposobnost da se duhom bori protiv svoje bolesti i nasmije nas do suza", ispričao je Šofranac
202 pregleda 3 komentar(a)
Milan Šofranac na konferenciji za novinare, Foto: Luka Zeković
Milan Šofranac na konferenciji za novinare, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2014. 16:15h

Dokumentarni film "Get Bolt" reditelja Milana Šofranca biće premijerno prikazan u podgoričkom Kulturnom centru Gavroche u srijedu 8. oktobra u 21.30, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj danas na istom mjestu.

Ovo je prvi film Šofranca kao diplomiranog reditelja, a prikazuje životnu priču Srđana Kovačevića koji pati od neizlječive multiple skleroze.

Osim što se našao u glavnoj ulozi, Kovačević potpisuje i scenario.

"Film je rađen skoro dvije godine. Srđan mi je, dok je bio na liječenju u Skoplju, ispričao svoju ideju i ja sam je odmah vidio, a kako sam je vidio tako sam je i realizovao. Film je iskren, odmah vas dirne. Nema foliranja, vidite Srđanovu muku, ali i šalu, jer on i pored svih problema ima nevjerovatnu sposobnost da se duhom bori protiv svoje bolesti i nasmije nas do suza", ispričao je Šofranac.

On je istakao da je "Get Bolt" antropološki, tačnije film koji se bavi životom pojedinca i okoline, a objasnio je i značenje naslova.

"Film je rađen tako da svim hendikepiranim ljudima da stimulans da se bore. Odatle naslov, bolest glavnog protagoniste je toliko brza, jaka i napredna kao Usein Bolt, najbrži čovjek na planeti. Vidjećete u filmu kako Srđan njega stiže", objasnio je reditelj.

Na filmu su radili i Goran Tripunović (kamera), Đoko Jablan (ton i scenario), Dalibor Nedović (dizajn zvuka), Srđan Stanojević (montaža), Zoran Š. Kovačević i Budo Bečić (svijetlo), a Šofranac je istakao da su svi učestvovali iskreno i bez finansijske nadoknade.

"Snimanje je bilo specifično zbog toga što nismo mogli da zakažemo kad da snimamo, već smo morali da se prilagođavamo Srđi, zavisno od njegovog zdravstvenog stanja, pa kad nam kaže da može onda smo na brzinu skupljali ekipu i išli da snimamo. Cilj nam je bio da film ne bude patetičan, pretjeran, da ne koristimo filmske trikove naglašanjava nekih stvari, jer zaista nije bilo potrebe", otkrio je Tripunović.

Glavi protagonista filma "Get Bolt" Srđan Kovačević nije bio u mogućnosti da prisustvuje konferenciji za medije, ali je reditelj Milan Šofranac kazao da je cilj njegovog ostvarenja da se skrene pažnja na oboljele od multiple skleroze.

"Za tu bolest još ne postoji nikakav lijek. Jedino što pomaže je medicinska marihuana. Slučajno se poklopilo da je ovih dana priča o tome aktuelna i mi takođe podržavamo legalizaciju. Srđan već par godina ima Facebook stranicu 'Medicinska marihuana' gdje sa ljudima iz okruženja koji su bolesni od multiple skleroze razmjenjuje iskustva i mišljenja", ispričao je reditelj.

Bonus video: