Jorgopulosov trio oduševio Nikšićane

Jorgopulos, koji je nastupio i na svečanom otvaranju Olimpijade u Atini, izvodi i djela sa standardnog repertoara svjetskih umjetnika
0 komentar(a)
gitara, Foto: Shutterstock
gitara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2014. 16:04h

Koncertom grčkog trija Jorgos Jorgopulosa i takmičenjem finalista, u Nikšiću je završen IX Gitar festival. Zvuci Grčke i tradicionalnog instrumenta buzukija, na kome svira Jorgopulos, nijesu ostavili ravnodušnim Nikšićane.

Ali, ni gosti iz Grčke nijesu krili oduševljenje zbog prijema kod publike i kazali su da je njihov zadatak ispunjen popularisati grčku muziku i buzuki. Sudeći prema aplauzu publike i vraćanjem na bis trio je to uradio na najbolji mogući način.

Jorgopulos je učenje muzike započeo sviranjem buzukija, da bi u desetoj godini školovanje nastavio na Mesinijanskom konzervatorijumu, na odsijeku za tradicionalnu muziku. Nastupa na koncertima širom Evrope kao solista ili sa orkestrima, a sarađivao je sa slavnim grčkim pjevačima i muzičarima kao što su Manolis Micias, Vasilis Lekas, Dimitris Basis, Jerasimos Andreatos, Kostas Makedonas, Tanasis Polikandriotis.

Posljednjih godina Jorgopulos, koji je nastupio i na svečanom otvaranju Olimpijade u Atini, izvodi i djela sa standardnog repertoara svjetskih umjetnika, a voli da snima kompozicije Đanga Rajnharda, Astora Pjacole, Al di Meole, kao i balkansku muziku.

Gitar festival je počeo 25. septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i prošlogodišnjeg laureata manifestacije Antuna Ivekovića. Nastupili su i Edin Karamazov i David Đovani Tomasi, a trio iz Grčke je zatvorio manifestaciju.

Što se takmičarskog dijela tiče, finalisti David Đovani Tomazi iz Italije, Božana Pavlova iz Bugarske i Benjamin Čaušević iz Hrvtaske, nastupili su sinoć u studiju Atlas televizije predstavljajući se dvadesetpetominutnim programom.

Žirijem je predsjedavao gitarista Goran Krivokapić, a tu su još bili prof. Sandra Ivanović, graditelj gitara Andreas Marvi. Pobjedniku je pripala upravo Marvijeva gitara u vrijednosti od 8.000 eura, koncert sa Crnogorskim i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te nastup na festivalu u Beču.

Druga nagrada je gitara, rad Slavka Mrdalja, u vrijednosti od 4.000 eura i besplatno učešće na festivalu u Groznjanu, dok će trećeplasirani imati priliku da besplatno učestvuje na festivalima u Grožnjanu i Nikšiću naredne godine.

Bonus video: