Dva mjeseca bez šefa za krvne delikte, nije bilo 10 smjena u policiji?

Premijer Marković nedavno rekao da je bilo više od deset smjena zbog neefikasnosti u rješavanju slučaja Olivere Lakić, iz Uprave policije saopštili da je unaprijeđen šef jedinice direktno odgovorne za rješavanje tog slučaja
435 pregleda 10 komentar(a)
Veselin Veljović, Duško Marković
Veselin Veljović, Duško Marković
Ažurirano: 01.09.2018. 07:08h

Gotovo dva mjeseca niko ne rukovodi vjerovatno najznačajnijom jedinicom u Upravi policije, koja bi trebalo da rasvjetljava ubistva i druge krvne delikte. Radom te grupe “koordinira” Aleksandar Bošković, njen dotadašnji šef, koji je u julu unaprijeđen u šefa Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Sektor u kom se rješavaju ubistva, pokušaji ubistva, ranjavanja, ali i seksualni delikti “obezglavljen” je 9. jula, kada je Bošković premješten sa pozicije rukovodioca Grupe za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti krvnih i seksualnih delikata. Na novoj funkciji on je tog dana zamijenio svog dotadašnjeg šefa Sašu Rakočevića, koji je imenovan za rukovodioca Jedinice za zaštitu svjedoka u Sektoru kriminalističke policije.

Rukovođenje ovom jedinicom nije još riješio ni Veselin Veljović, koji je početkom avgusta vraćen na čelo crnogorske policije.

Ovo su izgleda jedine tri promjene na šefovskim mjestima u policiji od maja, iako je premijer Duško Marković nedavno rekao da je ih je bilo više od deset, kao i da su ti potezi povučeni zbog nerasvjetljavanja pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić. Odgovarajući na zahtjev “Vijesti” da navedu sve kadrovske promjene na rukovodećim mjestima od maja, iz Uprave policije nijesu naveli da je osim rokada u “krvnim” i “opštem kriminalitetu” bilo drugih smjena.

Marković je na samitu B6 u Draču rekao da je rasvjetljavanje napada na Lakićevu prioritet institucija koje su odgovorne Vladi, ali i državnog tužilaštva koje nije odgovorno Vladi već parlamentu, ali i da je zbog tog napada povukao određene kadrovske poteze koji se tiču Vlade.

“Bilo je više od deset smjena u Upravi policije, kao i promjena u vrhu policije, baš zbog toga što nijesam zadovoljan efikasnošću rada policije, šta god vi mislili o toj promjeni”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li se osjeća odgovorinim što nema nikavih rezultata istrage, a za šefa policije postavio je čovjeka kojeg je Lakić javno optužila da stoji iza ranijeg napada na nju.

Nije jasno zašto je Bošković unaprijeđen, umjesto da bude smijenjen, kada nije bilo rezultata u istrazi pokušaja ubistva Lakićeve, a on je dva mjeseca rukovodio jedinicom koja je direktno zadužena da rješava taj slučaj u saradnji sa tužilaštvom. Njegov bivši šef Rakočević premješten je na mjesto istog ranga u hijerarhiji policije.

“Rješenjem v.d. direktora Uprave policije (Veska Damjanovića) od 09.07.2018. godine Aleksandar Bošković, viši policijski inspektor I klase – rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti krvnih i seksualnih delikata... raspoređen je na radno mjesto glavni policijski inspektor – rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta. Rukovodilac Grupe... u ovom Odsjeku će biti određen u narednom periodu. Poslove inspektora u navedenoj Grupi obavljaju viši policijski inspektori koji su i do sada bili raspoređeni na navedena radna mjesta. Rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta će do određivanja rukovodioca Grupe koordinirati radom ove Grupe kao i drugim grupama koje pripadaju ovom Odsjeku”, pojašnjeno je iz Uprave policije.

Objasnili su da je Rakočević Damjanovićevim rješenjem raspoređen za rukovodioca Jedinice za zaštitu svjedoka.

“Kadrovske promjene u policiji su neminovnost i one se sprovode shodno procjenama i potrebama službe. Ovom kadrovskom promjenom ojačana je Jedinica za zaštitu svjedoka shodno aktuelnim bezbjednosnim izazovima, dok je rukovođenje Odsjekom za suzbijanje opšteg kriminaliteta preuzeo službenik koji je kvalifikovan za obavljanje ovih poslova i zadataka”, pojasnili su iz Uprave policije. Novinarka “Vijesti” ranjena je 8. maja ispred ulaza zgrade u kojoj živi, a do danas nema pomaka u toj istrazi.

Veljović je na čelo crnogorske policije vraćen uprkos brojnim aferama vezanim za njegovo ime. Njegovom šefu obezbjeđenja, Milenku Rabrenoviću suđeno je zbog prijetnji upućenih kćerki Olivere Lakić u februaru 2011, nakon serije članaka u “Vijestima” o navodnoj nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”, čiji je Lakićeva autor.

Iako je utvrđeno da su samo on i dva člana njegove porodice mogli uputiti te prijetnje, sud ga je oslobodio, nakon što je vještak Predrag Boljević naprasno promijenio mišljenje i relativizovao dokaze o broju telefona sa kog je prijećeno, čemu je povjerovala sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, Lakić je označila Veljovića kao nalogodavca, što je on na sudu negirao.

Zbog slučaja Rabrenović krajem decembra 2012. godine hapšen je i aktuelni šef podgoričke kriminalističke policije Siniša Stojković, tadašnji načelnik budvanske krimi policije.

Specijalni tužilac sumnjičio ga je da je osnovnoj tužiteljici Ljiljani Klikovac prijetio da može biti smijenjena ako bude preduzimala dalje službene radnje u postupku koji se vodio protiv Rabrenovića. On je, saopštili su tada iz tužilaštva, tužiteljki preporučio da se više ne bavi osumnjičenim za prijetnje novinarki Lakić, jer će to ugroziti napredovanje bivšeg direktora policije Veselina Veljovića na mjesto šefa tajne policije. Obrazložio joj je da se njeno ponašanje kosi “sa dogovorima u političkom vrhu”.

Za slučaj Rabrenović, osim Stojkovića, po sopstvenom priznanju interesovala se u tužilaštvu i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ali osim što je o njenom “interesovanju” sačinjena službena zabilješka, tužilaštvo nije protiv nje pokretalo postupak. U junu 2013. godine, Tužilaštvo je protiv Stojkovića podiglo optužnicu, a dan nakon toga ga je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević suspendovao sa posla.

Veljović je nakon hapšenja Stojkovića rekao da će otkriti neke nepoznate detalje o “toj montiranoj aferi”, ali ih do sada nije iznio. U decembru iste godine sud je odbacio optužnicu protiv Stojkovića, uz obrazloženje da nije mogao protivzakonito uticati na tužiteljku jer za to “nije imao autoritet svoje službe, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu”.

Rješenje suda potpisala je sutkinja Milenka Žižić.

Ubrzo nakon toga, Žižićeva je imenovana za sudiju Apelacionog suda.

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović izjavio je nedavno da mu je Veljović ubrzo nakon pokušaja ubistva Lakićeve u neformalnom razgovoru saopštio da nije povjerovao Rabrenoviću koji mu se navodno zakleo da nije prijetio Lakićevoj 2011.

“On je tada rekao i da je spreman da se izvini Lakićevoj, a na moje pitanje zašto bi se izvinjavao ako tvrdi da nema veze ni sa jednim napadom na nju, nije imao odgovor”, rekao je Jovović “Vijestima”. Lakić je i u martu 2012. godine fizički napadnuta na istom mjestu na kome je u maju ranjena, ispred ulaza zgrade u kojoj živi. Njoj je prijećeno i u januaru 2011. godine, dok je istraživala sumnje o nelegalnom poslovanju fabrike cigareta “Tara”.

Na Lakić je pucano 8. maja, nešto prije 21 sat, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Nepoznati napadač joj je prišao s leđa i pucao u nogu. Više državno tužilaštvo je napad na novinarku kvalifikovalo kao pokušaj ubistva. Više tužilašto potvrdilo je nedavno “Vijestima” da istraga ranjavanja Lakić stoji u mjestu, odnosno da nemaju nikakvih tragova koji bi ukazali na moguće izvršioce i nalogodavce.

Uviđaj je obavljen iste noći i tokom par sati narednog jutra, ali nije nađeno ništa što bi ukazalo na počinioca ili poslužilo kao dokaz ako se eventualno otkrije, uključujući zrno, koje je prošlo kroz desnu potkoljenicu Lakić.

“Trenutno se gleda ko je bolji sa Veljovićem”

Poznavaoci prilika u Upravi policije tvrde da su fotelje tamo dijeljene u skladu sa bliskošću sa sada već bivšim vršiocem dužnosti direktora Uprave policije Veselinom Damjanovićem i njegovim pomoćnicima Enesom Bakovićem i Draganom Blagojevićem.

“Nije postavljeno pitanje da li neko može da odgovori izazovima, Rakočević je to pokazao brojem nerasvijetljenih krivičnih dijela iz oblasti teškog i organizovanog kriminala, pitanje je bilo da se, dok su još na poziciji, obezbijede oni koji su u dobrim odnosima sa Damjanovićem, Bakovićem i Blagojevićem”, kazao je sagovornik iz Uprave policije.

Istakao je da je nakon unapređenja Rakočevića bilo logično da njegovu funkciju preuzme Bošković, koji je rukovodio Grupom za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti krvnih i seksualnih delikata.

“Njegovo mjesto sada je upražnjeno i nemoguće je da Bošković efikasno može obavljeti novu funkciju i koordinirati kolegama iz Grupe u kojoj je bio. Da je to moguće, onda bi sve grupe trebalo spojiti u jednu. Rezultati takvog rada već se vide, ali još niko ne pominje da bi problemi mogli biti riješeni. Trenutno se gleda bukvalno ko je bolji sa Veljovićem, da bi dobio neku poziciju, jer su najavljene smjene i rezovi. Nadam se da će on ipak promjene praviti prema potrebama službe, ne prema tome ko će mu raportirati pognute glave i služiti mu bezrezervno”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: