KO ĆE DOBITI NOBELA ZA KNJIŽEVNOST

Favoriti Murakami i Kenijac Thiongo

Žiri je odavno presjekao i između pet kandidata koju su ušli u najuži izbor odlučio se za dobitnika još polovinom septembra
2 komentar(a)
Haruki Murakami, Foto: Beta-AP
Haruki Murakami, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.10.2014. 08:25h

Pogađanje u vezi sa tim ko će osvojiti Nobelovu nagradu za književnost posebna je vježba koja se ponajmanje zasniva na oskudnim podacima, a najviše na tračevima i nagađanjima. Ali to nije spriječilo najstrastvenije da se i ove godine opklade uoči proglašenja pobjednika. Očekuje se da će ime dobitnika nagrade za 2014. godinu, kojeg će izabrati 18 pisaca, naučnika i drugih članova Švedske akademije, biti poznato sljedeće sedmice.

Po ustaljenom običaju, pola sata prije zvanične objave koju će prenositi cio svijet, sekretar Švedske akademije Peter Englund pozvaće telefonom dobitnika i saopštiti mu lijepe vijesti. Žiri za Nobelovu nagradu, inače, odavno je presjekao i između pet kandidata koju su ušli u najuži izbor odlučio se za dobitnika još polovinom septembra, ali ime pisca čuva se kao vojna tajna. 

Britanska kladionica Ladbrokes koja već više od decenije prihvata opklade za dobitnike Nobelove nagrade za književnost, ima kvotu pet prema jedan na japanskog pisca Harukija Murakamija, u poređenju sa dvanaest prema jedan na američku spisateljicu Džojs Kerol Outs. Murakami i Outs su dugogodišnje favoriti, mada još nije tačno precizirano kada će  se tačno znati ime pobjednika. Lovorikama će zaslužni početi da se okrunjuju sljedeće sedmice, počevši od dobitnika Nobela u fiziologiji ili medicini, vjerovatno već u ponedeljak. Ime dobitnika nagrade za književnost obično se objavljuje u četvrtak.

Vodeći Ladbrokesovi kandidati su slični onima na listi malteške kladionice Unibet Group UNIB  i irske Paddi Pover: Murakami, kenijski pjesnik Ngugi Va Thiongo, alžirska spisateljica Asija Đebar, norveški dramski pisac, romansijer i pjesnik Jun Fose, sirijski pjesnik Adonis i Džojs Kerol Outs.U Ladbrokersu i drugdje, šanse su slabije za “stalnu reprezentaciju” u trci za Nobela, Filipa Rota (16 prema jedan), Tomasa Pinčona ( 25 prema jedan ) i Margaret Atvud (33 prema jedan). Nominacija Atvudove vjerovatno ima najmanje šansi jer je prošlogodišnji laureat takođe Kanađanka, majstor kratke priče Alis Manro. Nasuprot tome, istorija može da bude na strani Harukija Murakamija - japanski pisac posljednji put je pobijedio prije 20 godina, kada je Kenzaburo Oe nagrađen za rad koji prikazuje "uznemirujuću sliku neprilika u kojoj se ljudi nalaze danas".

Ladbrokesov portparol Aleks Donahju kaže da je klađenje na dobitnika Nobela uglavnom zabava jednog kladioničarskog veterana. On tokom cijele godine prati vijesti o potencijalnim laureatima uz pomoć "male, ali vjerne grupe književnih zaluđenika".

"On voli da ostane anoniman", kaže Donahju o književnom kladioničaru. "On je čitalac, intelektualac. On čita mnogo i veoma je angažovan i u politici". Ladbrokes "kupi tračeve i prati blogove, društvene medije i druge književne nagrade", kaže Donahju, i navodi da su tačno predvidjeli pobjednika četiri puta u posljednjih devet godina.Među mnogim nesportskim manifestacijama za koje Ladbrokes prihvata opklade, kao što su  Oskar, izbor za papu, Nobelova nagrada za književnost  je ono što je "zaista najteže dokučiti", kaže Donahju, jer članovi Švedske akademije "ne daju ništa".

U prilog tvrdnji da lako ne otvaraju karte kada je riječ o dobitnicima govori i činjenica da i  nominaciju drže u tajnosti 50 godina. Međutim, Švedska akademija zbunjuje one koji predviđaju i svojom tradicijom potpune nepredvidivosti. Među 110 laureata od 1901. do prošle godin,e ima pisaca, dramskih pisaca i pjesnika koji su stvarali na 25 jezika. Nobelov komitet takođe frustrira kladioničare ubacivanjem totalnih autsajdera, poput Francuza Žan-Mari Gistava Leklezioa, pobjednika 2008, među poznate dobitnike. Ladbrokes ima 50.000 funti (81.000 dolara ) opklada na Nobela u književnosti, što je smiješno u poređenju sa 2 ili 3 miliona po velikoj fudbalskoj utakmici ili 5 miliona funti kada je u pitanju prošlomjesečni referendum o nezavisnosti Škotske, kaže Donahju.

Žiri na meti optužbi zbog evrocentrizma

Žiri Nobelove nagrade za književnost od prije nekoliko godina upošljava više stručnjaka sa zadatkom da pregledaju rad autora koji pišu na neevropskim jezicima, u pokušaju da prošire obim nagrade. Potez je uslijedio poslije kritike da je Švedska akademija evrocentrična u svom izboru laureata: Evropljani su dobili sedam od posljednjih deset nagrada. Najviše nagrada, dobili su pisci koji pišu na engleskom jeziku - 26, zatim na francuskom i njemačkom - po 13, pa španskom - 11, švedskom - 7, italijanskom - 6, ruskom - 5, poljskom - 4, norveškom i danskom - po tri, grčkom, japanskom i kineskom - po dvije, a na listi jezika koji su zaslužili po jednu nagradu nalazi se i srpskohrvatski.

Miljenik kladionica ima bolje šanse od “stalne postavke”

Murakami je bio miljenik kladionica godinama. Njegove šanse i dalje su mnogo bolje od onih iz “stalne postavke”, Dona Delila i Ričarda Forda (obojica 33 prema jedan) i Kormaka Makartija, Salmana Ruždija i Boba Dilana (50 prema jedan).

Neki posmatrači kažu da politika i aktuelni događaji mogu uticati na odluku Akademije, što može pomoći  Sirijcu Adonisu, kao i Svetlani Aleksijevič, književnici i novinarki iz Bjelorusije. Ladbrokes ima kvotu od jedan prema 10 na Aleksijevič.

Preporučujemo za Vas