Šefovi policije iz Berana i pred disciplinskim tužiocem

Unutrašnja kontrola utvrdila da su odgovorni jer su o zapljeni cigareta obavijestili nadležnog tužioca tek nakon 20 dana
164 pregleda 20 komentar(a)
Veselin Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.10.2014. 06:44h

Protiv načelnika Centra bezbjednosti Berane Veselina Krgovića i šefa Stanice kriminalističke policije Miloša Stojanovića pokrenut je disciplinski postupak, zbog teže povrede službene dužnosti jer je utvrđeno da su nesavjesno radili u službi nakon što je krajem aprila ove godine oduzeto više od 100 paketa cigareta na putu Berane - Rožaje.

Disciplinski postupak protiv Krgovića i Stojanovića pokrenut je 17. septembra ove godine zbog teže povrede službene dužnosti Zakona o državnim službenicima i namještenicima - neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza.

Disciplinski postupak je otvoren na predlog Unutrašnje kontrole, koja je krajem jula utvrdila da su šefovi beranske policije napravili teža prekoračenja u službi, te da o zapljeni cigareta gotovo 20 dana nijesu obavijestili nadležnog tužioca. Inspektori Unutrašnje kontrole su protiv njih predali i krivičnu prijavu tužiocu u Beranama, koji je u međuvremenu pokrenuo izviđaj kako bi se utvrdilo da li u njihovim radnjama ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka kao i za koga su čuvali pakete.

"Disciplinski tužilac je ocjenila predlog osnovanim i zaključkom 17.09.2014, godine pokrenula disciplinski postupak", piše u odgovorima MUP-a.

Inspektori zaduženi za kontrolu zakonitosti rada policije, utvrdili su da je tužilac za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo 20-ak dana poslije oduzimanja cigareta na putu od Berana ka Rožajama.

Krgović i Stojanović će u disciplinskom postupku odgovarati zbog čega su neistinito informisali i pretpostavljene o tom događaju.

Afera u Beranama otkrivena je nakon što su “Vijesti” 12. maja ove godine dobile informaciju da je načelnik beranske policije naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da do granice treba da ga otprate komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Račić i Lazović su ispitivani tokom istrage Unutrašnje kontrole, ali nijesu kažnjeni jer se vjeruje da su oni samo izvršavali naređenja pretpostavljenih šefova.

Ekipa "Vijesti" tog dana posmatrala je kada je policijski automobil (oznaka P-BA001) za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta "trokadero" i "merlin".

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, međutim, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo se nešto kasnije u krugu Centra bezbjednosti Berane.

Načelnik beranske policije Veselin Krgović i ranije je dovođen u vezu sa švercom cigareta. Njega je bivši granični policajac, koji je u Luksemburgu dobio azil, optužio da je, dok je bio rukovodilac granične policije u Beranama, otvorio švercerski koridor prema Kosovu. Krgović je to više puta oštro demantovao.

Ministar i direktor traže zamjenu

Direktor UP Slavko Stojanović i ministar MUP-a Raško Konjević od kako je Unutrašnja kontrola predala izvještaj zbog bruke u Beranama, traže ko će u tom gradu zamijeniti Veselina Krgovića i Miloša Stojanovića.

Odluka oko šefovskih pozicija u Beranama "zapela" je na relaciji Stojanović - Konjević jer gotovo sva imena, koje je do sada predložio direktor, nijesu bila po ukusu ministra. "To je već gotova stvar, ali se čeka zeleno svjetlo ministra", rečeno je "Vijestima" u UP.

Inače, Krgović i Stojanović, koji čekaju smjenu, neće odgovarati pred Etičkim odborom UP, jer nije došlo do povrede Kodeska policijske etike.

"U ovom slučaju radi se težoj povredi službene dužnosti - neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza", pojašnjeno je u MUP-u.

Krgović dva puta odbio poligrafsko ispitivanje

Još uvijek aktuelni načelnik beranske policije Veselin Krgović tokom ljetošnje istrage u sjedištu MUP-a dva puta je pozivan da ide na poligraf, ali je on odbio da bude testiran na taj način. “Dva puta smo tražili poligraf, kako bi bili sigurni da li govori istinu ili ne”, rečeno je “Vijestima” u MUP-u.

I pored toga inspektori Unutrašnje kontrole su prikupili dovoljno dokaza, koji su doveli do mišljenja da je Krgović prekoračio svoja ovlašćenja.

Bonus video: