Napadaće i dalje, ali vas neće ubijati, valjda...

U istom tekstu piše i da je jednaka vjerovatnoća da će nasilje nad novinarima, fotoreporterima... ponoviti kriminalci, biznismeni i javne ličnosti
0 komentar(a)
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2014. 18:05h

Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija tvrde da je velika vjerovatnoća da će novinari štampanih medija ponovo biti napadani, ali procjenjuju da se se ti napadi valjda neće završavati smrtnim posljedicama.

To su utvrdili Analizom rizika ugroženosti zaposlenih u sredstvima javnog informisanja, čije djelove su juče objavili u prvom broju časopisa MUP-a “Dokument”.

U istom tekstu piše i da je jednaka vjerovatnoća da će nasilje nad novinarima, fotoreporterima... ponoviti kriminalci, biznismeni i javne ličnosti.

Ipak, utvrdili su da su najugorženiji novinari koji izvještavaju o kriminalu i korupciji.

Najveći rizik za privatne medije!?

“Analizom slučajeva koji su obilježili period od 2004. do 2014. godine, nametnuli su se zaključci da je najveći rizik od ponavljanja napada na novinare prema zaposlenima u privatnim medijima”, piše u tekstu policije.

Piše da je najveća vjerovatnoća da neće biti ponavljanja nasilja sa smrtnim ishodom, dok je velika vjerovatnoća da predstavnici sedme sile dobijaju uvredljive i prijeteće sms poruke ili prijetnje putem interneta.

Za oštećenje imovine, tvrde čuvari reda i zakona, najviše će u narednom periodu morati da brinu mediji “koji nemaju adekvatnu fizičko-tehničku zaštitu”.

Iako je naznačeno da Analiza sadrži procjenu bezbjednosti imovine medijskih kuća, pregled po krivičnim djelima, moguće motive napada i istražne i preventivne aktivnosti policije, u policijskom časopisu nije detaljisano o tome.

Pojašnjeno je da predstavnici MUP-a i UP koji su pripremili nacrt Analize, smatraju da je potrebno formiranje radnog tima koji bi u kontinuitetu pratio bezbjednosnu situaciju i održavao stalne kontakte sa ugroženim medijskim kućama.

Više od 30 napada na novinare

U nedavnom izvještaju specijalnog izvjestioca UN za slobodu govora Frenk la Rue, piše da je od maja 2004. do januara 2014. bilo je 30 napada na novinare, uključujući i prijetnje, uništavanje imovine, fizičko nasilje, podmetanje eksploziva, pa čak i ubistvo.

Naglašava se da najviše zabrinjava činjenica da ubistvo glavnog urednika lista 'Dan' Duška Jovanovića nije riješeno, da nakon 10 godina nijesu utvrđene okolnosti tog zločina, kao ni nalogodavci...

La Ru detaljno opisuje i seriju napada na zaposlene i imovinu “Vijesti” i podsjeća na to da su novinari “Vijesti” često bili meta direktnih napada...

Pred kraj 2013. na redakciju “Vijesti” bačena je jaka eksplozivna naprava i tada pukom srećom niko nije stradao.

Prije toga pretučeni su direktor lista Željko Ivanović, urednik Mihailo Jovović, novinari Olivera Lakić, Tufik Softić...

Redakcija je nekoliko puta kamenovana, a prijatelji crnogorskog premijera maltretirali su reportere “Vijesti” na ulicama i prolazili nekažnjeno...

Nerasvijetljena je i serija paljenja automobila “Vijesti”...

Bonus video: