CBCG: Budžetski deficit će biti niži od prošlogodišnjeg

Akcenat ekonomske politike u narednoj godini treba da bude na strukturnim reformama koje će promovisati rast i razvoj i kreirati stabilnost
0 komentar(a)
CBCG1_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
CBCG1_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 03.10.2014. 13:48h

Crna Gora je definitivno izašla iz recesije u kojoj je bila u 2012. godini, ali je rast i dalje usporen i trebalo bi ga u narednom periodu dinamizirati, ocijenjeno je na sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

Finansijski sistem je, kako je saopšteno na sjednici Savjeta, stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Savjet je ocijenio da rastuća nelikvidnost realnog sektora i dalje predstavlja ključnu ranjivost crnogorske ekonomije, dok je stanje u bankarskom sektoru ocijenjeno stabilnim.

"Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za avgust, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom mjesecu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada u ovoj godini", navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio preporuke Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini. Na sjednici je konstatovano da se u ovoj godini očekuje stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 2,5 odsto, što ukazuje da je Crna Gora definitivno izašla iz recesije u kojoj je bila u 2012. godini.

"Budžetski deficit će biti niži od prošlogodišnjeg, s obzirom na to da su mjere fiskalne konsolidacije počele da daju pozitivne rezultate. Deficit tekućeg računa platnog bilansa je u prvih šest mjeseci ove godine bio viši u odnosu na isti prošlogodišnji period i pokazatelj je naše niske konkurentnosti“, rekli su iz CBCG.

Na sjednici je konstatovano da će se crnogorska ekonomija u narednom periodu suočiti sa velikim brojem rizika, odnosno očuvanjem fiskalne stabilnosti, prelivanjem negativnih šokova iz inostranstva, visokim učešćem loših kredita, visokim stepenom nelikvidnosti realnog sektora, niskim nivoom konkurentnosti, visokim kamatnim stopama, nediverzifikovanošću izvoza i visokim deficitom tekućeg računa platnog bilansa.

Savjet je ocijenio da su u uslovima eurizovane i male ekonomije, kao što je crnogorska, i instrumenti za prilagođavanje i raspoloživa sredstva u velikoj mjeri ograničeni.

Zato, akcenat ekonomske politike u narednoj godini treba da bude na strukturnim reformama koje će promovisati rast i razvoj i kreirati stabilnost.

"Najvažnije mjere ekonomske politike treba da se odnose na nastavak fiskalne konsolidacije, postupnu promjenu modela razvoja, unaprijeđenje konkurentnosti crnogorske privrede, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak strukturnih reformi i privatizacije, donošenje sistemskih zakona u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, nastavak deregulacije i otklanjanje biznis barijera", precizirali su iz CBCG.

Prilikom analiziranja izabranih oblasti date su ključne preporuke i rok za njihovu realizaciju, rizici sa kojima se mogu susresti i smjer kretanja rizika, kratak opis stanja u posmatranoj oblasti, kao i predlog operativnih mjera da bi se one realizovale.

Savjet je, kako se dodaje, donio Odluku o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura kojom se realizuje usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU) u oblasti obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja i propisuju kaznene mjere u vidu prekršaja i prekršajnih sankcija prema subjektima koji budu kršili odredbe te odluke.

Bonus video: