Greškom obrisali Benksijev mural

Mural je uništen po nalogu zvaničnika gradskog savjeta nakon žalbe da je rad "rasistički"
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 09:58h

Novi mural britanskog uličnog umjetnika Benksija, koji prikazuje grupu golubova kako drže transparente protiv imigranata uništen je po nalogu zvaničnika gradskog savjeta nakon žalbe da je rad "rasistički".

Mural vrijedan oko 400.000 funti u Klaktonu na moru, gdje je bi trebalo da budu održani izbori nakon prelaska lokalnog poslanika u UKIP (UK Independence Party), pojavio se ove sedmice.

Mural prikazuje četiri goluba koji drže transparente sa natpisom "Vratite se u Afriku" dok posmatraju egzotičnu pticu koja stoji malo dalje. Lokalni savjet koji je naložio uklanjanje murala saopštio je da nije znao da je riječ o Benksijevom radu, i priznao da im je promakla umjetnikova politička satira.

U svoju odbranu naveli su da su primili pritužbe da je mural "uvredljiv" i "rasistički". Nijesu objašn j avali da li je mural obrisan iz straha da bi mogao biti povezan sa predstojećim izborima i činjenicom da je lokalni poslanik iz torijevskog tabora prešao među euroskeptične, krajnje desničare, čiji su negativni stavovi o imigrantima dobro poznati.

Umjetnik, koji se nije oglašavao, postavio je ranije fotografije rada na svom veb sajtu. Ali, u trenutku kada se saznalo o čijem je radu riječ, mural je već uklonjen zbog žalbe primljene u utorak. Gradski savjet je čak pozvao Benksija da se vrati u Klakton da naslika još neki mural, sa zakašnjenjem shvatajući turističke benefite koje bi umjetnik donio tom primorskom gradu.

Uništeni mural je drugi novi Benksijev rad predstavljen ove sedmice. Najdžel Braun, zadužen za odnose s javnošu u gradskom savjetu rekao je da je osoblje obišlo i pregledalo lokalitet na kojem se mural nalazio, zaključivši da se može doži vjeti kao uvredljiv i da je uklonjen u srijedu ujuto, u skladu sa politikom da se ovakvi problemi rješavaju u roku od 48 sati.

"Mi pozdravljamo svaki odgovarajuci Benksijev rad na nekoj od naših promenada uz more i bićemo oduševljeni ako se vrati kod nas".

Benksijev rad ima veliki broj sljedbenika i često ima težinu političke izjave, pokrivajući razne teme, uključujućii globalno zagrijavanje, ratove, nadzor i loše uslove rada. Do sada su njegovi radovi skidani sa zidova i prodavani za stotine hiljada funti.

Benksijev portparol rekao je da umjetnik ne bi dodatno komentarisao sudbinu rada iz Klaktona. U Folkstonu u Kentu, ljubitelji umjetnosti silaze na obalu ovog primorskog grada nakon što se Benksijev mural pojavio na zidu. Rad, pod nazivom “Art Buff”, prikazuje ženu koja bulji u prazan postament, sa slušalicama na ušima i rukama sklopljenim iza leđa.

Posjetioci umjetnikovog veb sajta mogu da vide slike sa zida prije i poslije pojavljibanja murala u Pejers parku u Folkstonu. Plastična folija je postavljena da bi zašt itila ovaj mural i gradski savjet djeluje u saradnji sa vlasnikom zgrade kako bi se osigurao da umjetnički rad ostane neoštećen. Odbornica Dženi Holingbi je kazala da je ovo “izuzetna prilika za stanovnici Folkstona vide Benksijev original”.

U avgustu je Benksijev rad “Mobil Lovers” prodat za 403.000 funti privatnom kolekcionaru da bi se omogućio opstanak i rad kluba za mlade u Bristolu.

"Policajci koji se ljube" otišli u SAD za pola miliona dolara

Početkom ove godine, jedno od najpopularnijih djela tajanstvenog britanskog umjetnika “Kissing Coppers", koje prikazuje dvojicu policajaca kako se ljube, prodato je za više od pola miliona dolara anonimnom kupcu na aukciji u Majamiju.

Banksi je taj crno-bijeli grafit u prirodnoj veličini naslikao 2004. sprejem na zidu puba Prince Albert u središtu Brajtona, a sedam godina kasnije je skinut i zamijenila ga je replika. Original je prebačen u SAD radi prodaje i očekivalo se da će postići cijenu između 500 i 700 hiljada dolara.

Prodat je za 575.000 dolara, ali na istoj aukciji još dva njegova djela, "Bandaged Heart" i "Crazy Horse Car Door", nastala u Njujorku prošle godine, nisu prodata jer nisu dobila minimalnu ponudu.

Benksijeva djela nerijetko se opisuju kao kontroverzna, a takvo je i "Kissing Coppers", strasni zagrljaj policajaca, trn u oku homofoba i konvencionalne umjetnosti. Vlasnik paba odlučio je da ga proda nakon nekoliko napada u kojima je oštećen, a nije uspio da stupi u kontakt s umjetnikom.

Galerija

Bonus video: