O poetici velikog književnika

Manifestacija posvećena Laliću održavaće se 6. i 7. oktobra u Andrijevici i Beranama
74 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Lalić pres, Foto: Irena Delja
Mihailo Lalić pres, Foto: Irena Delja
Ažurirano: 03.10.2014. 09:48h

Manifestacija “100 godina od rođenja Mihaila Lalića”, koju organizuju Ministarstvo kulture i Matica crnogorska u saradnji sa nacionalnim ustanovama kulture, biće održana 6. i 7. oktobra u Beranama i Andrijevici, a obuhvatiće naučni skup, izložbu knjiga, filmski omaž i svečanu akademiju posvećenu Lalićevom životu i stvaralaštvu.

Više riječi o programu dvodnevne manifestacije bilo je na konferenciji za novinare održanoj u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić rekla je da je “ova manifestacija dokaz da Crna Gora baštini obilje značajnih i važnih ličnosti i događaja” i da je “njihovo obilježavanje prilika da se sve generacije podsjete na najreferentnije trenutke crnogorskog nasljeđa”.

Stogodišnjica rođenja Mihaila Lalića obilježava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, jer kako ističe Milićeva, "prepoznajući univerzalnu poetiku Lalićevog stvaralaštva, UNESCO je godišnjicu koju slavimo uvrstio u kalendar internacionalnih jubileja koje će podržati u 2014. godini”.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović podsjetio je da je “Lalić danas više nego potreban, i da predstavlja nešto na šta se možemo osloniti, kako zbog vlastitog razumijevanja tako i zbog razumijevanja drugih”.

On je najavio da će 6. oktobra biti održana izložba knjiga Mihaila Lalića i literature o njemu, što će, kako je najavio “biti lijepa i fina prilika da opipljivije sagledamo Lalićevo djelo”.

Na dan Lalićevog rođenja 7. oktobra, u Centru za kulturu u Andrijevici, Fakultet za crnogorski jezik i književnost organizovaće naučni skup posvećen životu i djelu ovog velikana crnogorske književnosti.

Prodekan za nauku na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Goran Drinčić, rekao je da će ta institucija u sklopu stogodišnjice objaviti i knjigu uglednog književnog istoričara i jednog od boljih poznavalaca Lalićevog djela Krsta Pižurice pod nazivom “Poetika romana Mihaila Lalića”.

Pored skupa, Fakultet i Matica publikovaće Bio-bibliografiju Mihaila Lalića, koju potpisuju Nada Drašković, Petar Krivokapić i Dobrilo Aranitović, koja broji preko 6500 bibliografskih jedinica.

Program je upotpunjen i filmskim omažom u centrima za kulturu Andrijevice i Berana, od sedmog do 10. oktobra, u organizaciji Crnogorske kinoteke, kao i izložbom knjiga Mihaila Lalića i literature o njemu, koju organizuje Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević".

Bonus video: