U 80. godini nikšićki umjetnik priredio prvu izložbu

„Sebičan do te mjere da do sada, u svom slikarskom stažu dugom i više od 60.godina nije imao potrebu da samostalno izlaže svoja djela. Dosljedan tome je i u namjeri da se ne dodvoruje publici ni motivom, ni načinom slikanja, ni formom bilo koje vrste. On je prosto samo slikao. Za sebe“, kazala je Sušić
75 pregleda 3 komentar(a)
Vojislav Đoković, Foto: Svetlana Mandić
Vojislav Đoković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.10.2014. 15:39h

„Kada jedan čovjek, umjetnik, odluči da napravi svoju prvu izložbu u 80.godini ne možemo a da ne osjetimo veliko poštovanje prema tom događaju. Ovdje imamo, usudio bih se reći, jedinstven slučaj u crnogorskoj umjetnosti da jedan profesionalac rađa svoju prvu izložbu u 80.godini“, zapisao je slikar Miomir Mišo Vemić u katalogu koji je pratio izložbu Nikšićanina Vojislava Đokovića.

Da se Đoković pitao, njegov slikarski život prošao bi i bez te izložbe koju je priredio za ljubav kćerke Angeline Janjušević, slikarke koja je naslijedila očevu sklonost ka bojama, kao i ostalih članova porodice.

„Slikam još od gimnazijskih dana i to isključivo ulje na platnu i do sada sam uradio preko 200 slika koje sam uglavnom prodao ili poklonio“, kazao je umjetnik koga slikarka Vesna Sušić, koja je otvorila izložbu nazva „sebičnim slikarom“.

„Sebičan do te mjere da do sada, u svom slikarskom stažu dugom i više od 60.godina nije imao potrebu da samostalno izlaže svoja djela. Dosljedan tome je i u namjeri da se ne dodvoruje publici ni motivom, ni načinom slikanja, ni formom bilo koje vrste. On je prosto samo slikao. Za sebe“, kazala je Sušić.

Sa izložbe

A Đoković najviše voli da slika pejsaže Crne Gore i njegovog Jasenovog polja.

„Njegov slikarski svijet bih definisao kao intimistički realizam jer sve je prožeto emocijom i doživljenošću što daje izložbi snažan i sugestivan karakter“, zapisao je Vemić.

I Sušić je istakla Đokovićevu emocionalnost na slikama, klasičnu kompoziciju i izluziju realnog svijeta.

„Stvoren sa potrebom da stvara od nje nije htio da odustane, već tu potrebu njeguje i u njoj uživa. Malo je tako valjano osobenih ljudi. Skromnost kojom plijeni čika Vojo danas je disciplina koju njeguju samo odabrani“, kazala je Sušić i dodala da joj je drago što je nakon 60.godina „srušena“ Đokovićeva dosljednost.

Drago je bilo i njegovoj porodici, prijateljima, ali i onima koji su se prvi put sreli sa njegovim slikama.

„Prava bi šteta bila da su ove slike ostale sakrivene od javnosti“, oduševljeno je kazala pjesnikinja Gordana Sarić.

Ni autor se nije bunio jer kako reče neka ta prva izložba ostane kao uspomena njegovoj porodici.

„Uzore u slikarstvu nijesam imao jer uvijek me interesovalo šta ja mogu sam da uradim“, kazao je umjetnik.

Bonus video: