Mjesec borbe protiv raka dojke obilježava se i u Crnoj Gori

Koliko je ovaj problem prisutan u Crnoj Gori govori i činjenica da godišnje kod nas oboli 250 žena od karcinoma dojke
189 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.10.2014. 16:33h

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv raka dojke, a Crna Gora se pridružila ovim međunarodnim naporima organizovanjem kampanje pod sloganom ‘Svim srcem u borbi protiv karcinoma dojke’ koja ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji i važnosti ranog otkrivanja bolesti, kako bi se broj oboljelih žena smanjio u budućnosti.

Koliko je ovaj problem prisutan u Crnoj Gori govori i činjenica da godišnje kod nas oboli 250 žena od karcinoma dojke.

Kako se navodi u saopštenju, dio ovogodišnje kampanje je i simbolična šetnja solidarnosti ‘Za nju’, koja će se održati u subotu 4. oktobra, sa početkom u 12 časova. Šetnja će početi u Ulici Slobode, kod Hotela Crna Gora, a ima za cilj da okupi što više građana kako bi se poslala važna poruka o važnosti prevencije.

“Pored marketinške kampanje, koja pokriva sve medije sa nacionalnom pokrivenošću i podstiče na činjenicu da rano otkrivanje karcinoma smanjuje smrtnost čak za 90%, biće organizovane i brojne aktivnosti tokom narednih šest sedmica a podrazumijevaće: edukacije o samopregledu, ljekarske preglede i predavanja,” stoji u saopštenju.

Kampanja je ove godine organizovana uz pomoć brojnih partnera, a za njenu realizaciju i organizaciju zadužene su organizacije: NVO MOMSIC (Crnogorski komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine) i NVO Zdrava dona Montenegrina, marketing agencija Prava priča iz Podgorice, kao i ljekari, prijatelji kampanje Jadranka Lakićević, Nada Cicmil Sarić , Ivana Durutović i Danilo Martinović.

Bonus video: