POČAST AMERIČKOM SAVREMENOM PISCU

Knjiga o životu Frenzena izlazi sljedeće godine

Za 55 godina života, Frenzen je objavio četiri romana
102 pregleda 0 komentar(a)
Džonatan Frenzen
Džonatan Frenzen
Ažurirano: 28.03.2019. 14:05h

Malo je pisaca za života zaslužilo i dobilo biografiju. Zato profesor Filip Vajnstajn, koji je objavio kritičke studije o književnim majstorima poput Vilijama Foknera, Marsela Prusta i Franca Kafke, piše temeljnu studiju o životu i radu Džonatana Frenzena, piše “Njujork tajms”.

Za 55 godina života, Frenzen je objavio četiri romana. Samo dva naslova, “Korekcije” i “Sloboda”, koji su prevedeni i na naš jezik, postali su miljenici kritike i bestseleri. 

Osim povremene akutne kreativne anksioznosti (opštepoznato je da je Frenzen stavljao povez preko očiju i koristio čepove za uši da bi se koncentrisao dok je pisao “Korekcije”) i problematičnog braka, Frenzen ne izgleda ko neko ko je vodio posebne pažnje vrijedan život. Ali, Vajnstajn, profesor engleskog na Svartmor koledžu (koji je pohađao pisac), poznanik književnika, rekao je da ima dovoljno materijala za knjigu.

On je nedavno prodao rukopis pod naslovom “Džonatan Frenzen: komedija bijesa” Blumsberiju radi objavljivanja sljedeće jeseni. Najava ovog dogovora na sajtu Publishers Marketplace obećava da će knjiga istražiti “Frenzenove metamorfoze, kao osobe i kao pisca - od njegovog ultrasenzitivnog djetinjstva preko godina na Svartmoru, njegovog problematičnog braka i burnog samopreispitivanja tokom devedesetih, do trenutka kad je dospio na mainstream kulturnu scenu kao književna ikona”. 

Vajnstajn kaže da njegov cilj nije da kopa po prljavom vešu romanopisca, već da ispita kako su previranja njegovom životu oblikovala njegov rad.

“To nije ekspoze o Džonatanu Frenzenu”, rekao je on.

To čak nije ni prava biografija, objasnio je Vajnstajn, dodajući:

"Moja knjiga ne pretenduje da bude potpuna biografija. Suviše je rano za to. On je u punom jeku karijere. Neko će, generaciju kasnije, napraviti Frenzenovu biografiju. Ovo je izvještaj o tome ko je on”.

Vajnstajn, koji je došao na Svartmor koledž 1971, rekao je da nikada nije predavao Frenzenu, ali da su se upoznali kada se pisac vratio u kampus na seminar kreativnog pisanja. Vajnstajn je rekao da je postao zainteresovan za evoluciju Frenzena kao pisca i čitao sve njegove knjige i biografske eseje. 

Prije oko dvije godine, poslao je email Frenzenu i zatražio od njega blagoslov da napiše knjigu. “Rekao sam, to je ono što ja mislim, šta ti misliš? Neću to da uradim ako ti ne želiš ”, rekao je Vajnstajn.

Njemu se svidjela ideja”. Što se tiče efektnog naslova, “Komedija bijesa”, Vajnstajn kaže da će se truditi da obrazloži da Frenzen “radi u pravcu pretvaranja bijesa u komediju". 

Sam pisac odbio je da komentariše vijest o svojoj biografiji. Osim dvočasovnog intervjua koji se vodio u Frenzenovom stanu, Vajnstajn je rekao da će se, kada je riječ o detaljima iz privatnosti, oslanjati na piščeve objavljene autobiografske eseje. On takođe planira da u knjigu uključi i analizu Frenzenovog novog romana, na kojem pisac trenutno radi.