Policajci na snimku pričaju o pucnjavi na Vasovića?

Na ponovljenom suđenju za pokušaj ubistva Beranca Zorana Vasovića, sedmorica policajaca negirali su da su počinili djelo koje im je stavljeno na teret optužnicom
319 pregleda 4 komentar(a)
Ko ih je snimao: Policajci juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Ko ih je snimao: Policajci juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.10.2014. 18:10h

Na ponovljenom suđenju za pokušaj ubistva Beranca Zorana Vasovića, sedmorica policajaca negirali su da su počinili djelo koje im je stavljeno na teret optužnicom.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, nakon što je Apelacioni sud poništio presudu Višeg suda. Njom je Željko Došljak osuđen na tri godine zatvora, a jednu manje tada su dobili njegove kolege Svetislav Barjaktarević, Gligorije Šćekić i Milan Boričić.

Istom presudom sudije Jokana Varagića, odgovornosti su bili oslobođeni policajci Vlajko Babović, Miroslav Raković i Danko Jelić.

Oni su, prema optužnici, osim Vasovića tada pokušali da ubiju i Neđeljka Pekovića i Zlatibora Vrhovca.

Punomoćnik porodice Vasović, advokat Dragan Novović, zatražio je da se izvrši uvid u video i audio materijal snimljen dan nakon obračuna, u kome se, kako tvrdi, jasno čuje kako policajci dan poslije o pucnjavi razgovaraju sa tadašnjim načelnikom Novom Veljićem.

Advokat je kazao da je muškarac koji je napravio taj snimak brutalno, skoro na smrt pretučen.

Kazao je da će njegov identitet otkriti ukoliko sud prihvati izvođenje tog dokaza.

„Ovo predlažemo posebno imajući u vidu da je i Apelacioni sud insistirao da se utvrdi namjera policajaca da počine ovo djelo“, kazao je Novović.

Advokat odbrane Atif Adrović kazao je da je uzimanje tog snimka kao dokaza nezakonito. Peković je zato dobacio: „Zašto se toliko plašite tog snimka“?

Neđeljko Peković tvrdio je da je poslije obračuna „otet“ iz bolnice, kao i da su policajci podmetnuli pištolje u njhovo vozilo.

On je rekao da je ogorčen zbog oslobađanja Vlajka Babovića, koji ga je „vezanog tukao pištoljem“.

Prije suđenja policajacima, na optuženičkoj klupi su se našli sada pokojni Zoran Vasović, Peković i Vrhovec.

Viši sud ih je oslobodio optužnice Vasović se teretio za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja, a Vrhovec za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Vasović je bio optužen da je pokušao da ubije policajce Barjaktarevića, Šćekića i Boričića dok su obavljali svoju dužnost.

Tek kasnije, optužnica je napisana policajcima.

Prema navodima optužnice policajci Barjaktarević, Šćekić i Boričić su pokušali da ubiju dvojicu Beranaca i Vrhovca u blizini autobuske stanice u Beranama iz službenih pištolja marke CZ, koji su se nalazili u džipu „grand čiroki“.

Tim vozilom upravljao je Vrhovec.

Ispalili su više metaka u njih, posle čega je Vrhovec pokušao da pobjegne vozilom, upravljajući unazad, prema zgradi policije.

Od ispaljenih metaka, tri zrna su pogodila Vasovića, a dva Zlatibora Vrhovca.

Vasović je ubijen 30. decembra 2013. godine, u Beranama ispred “Kluba 29”.

Za taj zločin osuđeni su Darko Milošević, Petar Vujović i Goran Vešović.

Milošević je osuđen na 19,4, Vujović na 18,4 a Vešović na 14, 4 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Bonus video: