Forenzičari iz Visbadena će ipak morati da dođu

U presudi Mandiću, navodi se da je nesumnjivo utvrđeno da je Jovanović ubijen sa više projektila automatske puške, ispaljenih iz “golfa” koji je kasnije pronađen nedaleko od mjesta ubistva
53 pregleda 18 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2014. 07:19h

Odbijanjem predloga odbrane Damira Mandića - da se tokom suđenja neposredno sasluša predstavnik vještaka iz Visbdena, nije optuženome pružilo šansu na pravično suđenje.

To, između ostalog, piše u odluci Ustavnog suda o ukidanju osuđujućih presuda Mandiću, jedinom optuženom za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Nakon gotovo dva mjeseca, ta odluka u petak je iz Ustavnog “otputovala” u Apelacioni sud.

Iz Ustavnog suda podsjećaju da je branilac optuženog na suđenju istakao primjedbe na dopunski nalaz vještačenja Saveznog kriminalističkog ureda u Visbadenu i predložio da se u nastavku dokaznog postupka neposredno sasluša predstavnik vještaka, što je prvostepeni sud odbio.

“Ustavni sud naglašava da u krivičnim postupcima i tužilac i sud moraju voditi računa da optuženom stave na raspolaganje sve dokaze koji bi mu mogli ići, ne samo na teret, već i u korist... Zakonska obaveza vještaka da bude nepristrasan u nalazu i mišljenju treba da bude shvaćena i kao prilika da optuženi dokaže svoju nevinost", piše u odluci.

Uzimanje tragova sa "golfa" iz koga je pucano

Ustavni sud je, dodaje se, utvrdio da odbijanje dokaznih predloga Mandićeve odbrane u konkretnom slučaju nije bilo u skladu “s jednakošću oružja”, kao jednom od zahtjeva koncepta pravičnog suđenja...

“Polazeći od utvrđene povrede prava na pravično suđenje, nadležni sud će u ponovnom postupku omogućiti i podnosiocu žalbe da se suoči sa kompletnim mišljenjem i nalazom vještaka, te da preispita vještaka na okolnosti datog nalaza i mišljenja, u skladu sa stavovima Ustavnog suda”, navodi se u odluci.

U presudi Mandiću, navodi se da je nesumnjivo utvrđeno da je Jovanović ubijen sa više projektila automatske puške, ispaljenih iz “golfa” koji je kasnije pronađen nedaleko od mjesta ubistva. Kaže se i da je u istom vozilu, zatamnjenih stakala, osim te pronađena još jedna automatska puška, a na kojoj se nalaze “kontaktni tragovi optuženog zajedno sa tragovima više lica”.

Sud je, kako se navodi, utvrdio i da je taj “golf” kupljen od V.V. i da je kontakt uspostavljen sa mobilnog telefona čiji je vlasnik bio Mandić.

Piše i da je policajac nedaleko od vozila pronašao limenku “red bula” na kojoj su takođe, vještačenjem u Visbadenu, pronađeni tragovi optuženog...

Mandiću se dva puta sudilo - prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina.

Anđelić: Vještaci da svjedoče i otklone brojne nedoumice

Branilac Mandića, advokat Branko Anđelić, kazao je "Vijestima" da je optužnica prepuna činjeničnih kontradiktornosti i dokaznog neutemljenja i da takva nije smjela proći nijednu sudsku instancu.

“Ali, nakon nekoliko osuđujućih presuda, koje su sublimirale najveće povrede ljudskih prava, nacionalna sudska instanca je stala na put i ukinula dio presuda sa jasnim ukidnim smjernicima kako bi se poslije 10 godina donijela zakonita i pravedna presuda. Siguran sam da će u ponovljenom postupku istina izaći na vidjelo, da će se u jednom poštenom, fer i zakonitom suđenju Mandiću i njegovim braniocima omogućiti sva prava u skladu sa zakonom a koja su na najgrublji mogući način bila povređivana dugi niz godina”, kazao je Anđelić.

On je rekao da je uporno odbijanje da se pozovu vještaci iz Visbadena samo dovelo do kontraefekta, jer Ustavni sud nakon više od 10 godina ukida presudu i naređuje da se ti vještaci pozovu...

“Da li su sudske instance namjerno izbjegavale pozivanje i neposredno saslušanje vještaka ili je nešto drugo bio razlog, mislim da ćemo saznati uskoro u ponovljenom postupku... Vještaci su ostavili mnoge nedoumice u nalazima, posebno u pogledu načina na koji im je dio dokaznog materijala dostavljen na vještačenje, te bez njihovog detaljnog i preciznog izjašnjenja u pogledu svega navedenog, siguran sam da nema zakonite i pravedne presude. Odbrana očekuje da vijeće Apelacionog suda u skladu sa zakonskom odredbom uskoro i zakaže sjednicu vijeća, vjerujući da je ukidna presuda logičan slijed događaja sa jasnim ukidnim razlogom da se vještaci iz Visbadena pozovu i neposredno saslušaju pred vijećem Višeg suda u Podgorici", kazao je Anđelić.

Bonus video: