Nađen original slavne Mocartove sonate

Sonatu će prema originalu odsvirati Zoltan Kočiš
237 pregleda 0 komentar(a)
sonata, note, Foto: Shutterstock.com
sonata, note, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2014. 16:25h

Originalni rukopis Sonate u A-duru, jedne od najpoznatijih Mocartovih sonata, pronađen je među zabačenim papirima u budimpeštanskoj biblioteci, što je oduševilo stručnjake koji će sada moći da kompletiraju original s dosad jedinom očuvanom stranicom tog muzičkog djela.

Stručnjaci su potvrdili autentičnost četiri požutjele stranice partiture koja će biti prenesena i dopuniće treći, posljednji dio koji se čuva u Mocarteumu u Salzburgu, rodnom gradu kompozitora.

Sonata za klavir br. 11 u A-duru, komponovana oko 1783. i objavljena u milionima primjeraka, jedno je od najpoznatijih Mocartovih djela.

"Uz Malu noćnu muziku ili prvi dio Simfonije u g-molu, 'Turski marš' je nesumnjivo najpoznatijia Mocartova kompozicija” ističe Adam Boze, istoričar mađarske muzike.

Original je pronašao 42-godišnji Balaš Mikuši, upravnik Nacionalne biblioteke “Sečenji” iz Budimpešte koji pet zadnjih godina “pretražuje najzabačenije kutke” te biblioteke.

Ne zna se kako je rukopis završio u biblioteci, ni zašto je peta stranica rukopisa koja se čuva u Salzburgu odvojena, ali stručnjaci nagađaju da je bila istrgnuta kako bi bila prodana nekom bogatom kolekcionaru.

Sonatu će prema originalnom rukopisu, koji se donekle razlikuje od dosad poznatih, kasnije nastalih verzija, u petak u Budimpešti odsvirati veliki mađarski pijanista Zoltan Kočiš.

Bonus video: