COK dodijelio 12 stipendija "Rio 2016"

Stipendije u iznosu od 600 dolara će biti uplaćivan sportistima do onog momenta kada izgube sve šanse da ispune olimpijske norme, odnosno do avgusta 2016. godine za one koji izvade vizu za put u Južnu Ameriku
1 komentar(a)
COK, Foto: Savo Prelević
COK, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2014. 12:51h

Na prijedlog nacionalnih saveza, Crnogorski olimpijski komitet je dodijelio 12 olimpijskih stipendija "Rio 2016”, kao podršku za ostvarivanje normi za učešće na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Stipendije će na mjesečnom nivou iznositi 600 dolara, a dobili su ih Danijel Furtula, Darko Pešić, Slađana Perunović (atletika), Srđan Mrvaljević, Marko Radulović (džudo), Danka Kovinić (tenis), Milivoj Dukić, Igor Les (jedrenje), Boško Drašković, Alen Beganović (boks), Irfan Čekić (stoni tenis) i Jovica Marković (streljaštvo/trap).

Novac će biti uplaćivan sportistima do onog momenta kada izgube sve šanse da ispune olimpijske norme, odnosno do avgusta 2016. godine za one koji izvade vizu za put u Južnu Ameriku.

"Na polovini olimpijskog ciklusa dodjeljuju se olimpijske stipendije. Pravi start, od sada počinje borbe za olimpijske norme, prave priprema za Olimpijske. To su naše nade za Rio, vjerujem i za druge olimpijske cikluse, jer se o radi o mladim sportistima, najboljim koje Crna Gora ima u pojedinačnoj konkurenciji. Srećan sam što je MOK i Fond olimpijske solidarnosti uvažio naše prijedloge i svih 12 naših sportista prihvatio da stipendira. Olimpijske stipendije trajaće do avgusta 2016. Oni koji ne uspiju da ispune normu u predviđenom roku u tom trenutku će im prestati stipendije. Nadam se da će svi stipendisti biti dio olimpoijskog tima, da će nas dopuniti jedan ili dva ekipna sporta i da ćemo imati šta da pokažemo”, rekao je Duško Simonović, prvi čovjek COK-a.

On je naglasio da se davanjem stipendija neće iscrpjeti pomoć koju će COK pružati sporistima.

„Imaćemo još akcija i nekih projekata. Nadam se da ćemo sa Upravom za sport ispuniti sve ono što su sportisti zacrtali u planovima i da novca neće nedostajati. Sportistima želim sreću i da ih zdravlje dobro služi i da norme ispune u prvom naletu”, objasnio je Simonović.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sporta Igor Vušurović se nada da će sportisti ostvariti ambicije na zajedničko oduševljenje svih u Crnoj Gori.

"Uz dio vašeg angažovanja, podršku COK-a i Uprave za mlade i sport, treba da skrene pažnju na vaše mlađe kolege. Trudićemo se da uz zakonsku regulative tretiramo i vaše mlađe kolege, prepoznate talente da i oni imaju približnje uslove kako bi dosanjali svoje olimpijske snove. Broj stipendija su uspjeh olimpijskog kometeta kakav je crnogorski, prepoznat na osnovu rezultata i angažovanja u prethodnom period. Imamo odgovornost da kreiramo sport u Crnoj Gori naspram vaših kvaliteta, zajedničkih ambicija i na širenju olimijskog duha i načela”.

U ime sportista koji su dobili stipendije, COK-u i Upravi za mlade i sport se zahvalio jedan od aduta za Riuo de Ženeiro, džudista Srđan Mrvaljević.

„Pošto su počela takmičenja za olimpijsku normu, siguran sam da će stipendije biti utrošene na pravi način. Pozvao bih još jednom COK, Upravu za mlade i sport, kao i sponzore da podrže priojekat „Rio 2016” da pomognu nam da što bolje i dostoijanstvenije prezentujemo Crnu Goru i crnogorski sport”, zaključio je Mrvaljević.

Bonus video: