Šahmanović osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

"On je time, sumnja se, sebi ili drugome pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 8.952 eura, za koji iznos je i nastala šteta po budžet Opštine Plav"
7 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Orhan Šahmanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.09.2014. 18:36h

Službenici Uprave policije Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Berane, Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu podnijeli krivičnu prijavu protiv Orhana Šahmanovića (50), predsjednika Opštine Plav, T.Đ. (52), samostalnog savjetnika za građevinarstvo u Opštini i J.L. (36), namještenika za obračun naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Opštini zbog osnovane sumnje da su počinili koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je Orhan Šahmanović počinio krivično djelo na način što je, 03. aprila 2014. godine, u svojstvu predsjednika Opštine Plav, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kao i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, na nezokonit način, bez pravnog osnova – odluke donijete od strane Skupštine Opštine Plav, oslobodio investitore S.M. i Š.M. plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – stambeno poslovnog objekta površine 746 m2 u Gusinju.

On je time, sumnja se, sebi ili drugome pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 8.952 eura, za koji iznos je i nastala šteta po budžet Opštine Plav", stoji u saopštanju Uprave policije.

Policija sumnjiči T.Đ. da je krivično djelo počinio tako što je zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kao i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja pomenutim investitorima, S.M. i Š.M, na nezakonit način izdao urbanističko tehničke uslove 26. marta 2014. godine, kao i rješenje o građevinskoj dozvoli 22. aprila 2014. godine.

"Ovi dokumenti, sumnja se, nisu u skladu sa projektom i planskom dokumentacijom i nijesu potpisani od strane sekretara Sekretarijata nadležnog za izdavanje građevinskih dokumenata ili starješine organa – predsjednika Opštine, a takođe su izdati i bez dokaza o vlasništvu parcele što je bilo neophodno pribaviti prije izdavanja građevinske dozvole. Osumnjičeni T.Đ. je time, sumnja se, pribavio sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist u iznosu koji će se utvrditi, a na štetu budžeta Opštine Plav.

J.L. je, kako se sumnja, krivično djelo počinio tako što je, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kao i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, 03. aprila 2014. godine, zajedno sa osumnjičenim T.Đ. donio rješenje za plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 228 m2 stambenog prostora umjesto za 746 m2 stambeno – poslovnog prostora. Osumnjičeni J.L. je na taj način, sumnja se, sebi ili drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.216 eura, u kojem iznosu je oštetio budžet Opštine Plav", zaključuje se u saopštanju Uprave policije.

Bonus video: