Projekat Sandra Milera: Malkovič kao Če, Vorhol, Dali...

Dva umjetnika udružila su se da ponovo ožive neke od najlegendarnijih foto portreta u istoriji
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2014. 17:14h

Teško je biti Džon Malkovič. Još je teže kada se Džon Malkovič “isključi” zbog svog najboljeg izdanja Merilin Monro, a zatim na brzaka baci na Endija Vorhola, Ajnštajna i Pikasa, a predveče završi kao Salvador Dali.

Zaista, možda je čuveni glumac jedini sposoban za takav podvig, o čemu svjedoči najnoviji projekat američkog fotoportretiste Sandra Milera. U zanimljivoj saradnji dva umjetnika udružila su se da ponovo ožive neke od najlegendarnijih portreta u istoriji, imenujući opus "Malkovič, Malkovič, Malkovič: Omaž majstorima fotografije".

"Prije osamnaest mjeseci odletio sam u Francusku da vidim Džona, naoružan paketom od 30 ikoničkih slika 28 majstora fotografije i da mu kažem o mojoj ideji za novi projekat ", objasnio je Miler za “Hafington post”.

"Nakon dvije boce vina sa Džonom, pokazao sam mu šta planiram i on se zaljubio u ideju".

Miler je rekao da je i tim stručnjaka proveo narednih osam meseci analizirajući svaku fotografiju do najsitnijeg detalja, učinivši taj napor da se projektom oda počast, a ne da se naruga originalnim fotografijama i autorima ."Moj najveći strah je bio da ljudi shvate neozbiljno ovaj projekat. Nisam htio da ovo bude parodija ", rekao je Miler.

"Bio sam ozbiljan u vezi sa odavanjem počasti fotografima i fotografijama koji su promijenili moj pogled na tu umjetnost.

Ove slike su me inspirisale tokom karijere i razvili me u fotografa kakav sam danas ... Ovo je moj način da se zahvalim majstorima koji su stvorili ove nevjerovatne slike". Osim što je poslužio kao model, Malkovič je bio "veoma uključen" i iza scene, kaže Miler.

Glumac se često sam šminka, to je proces koji traje "najmanje dva sata po snimanju", i napravio je sopstveni vosak nos za fotografije Pabla Pikasa i Salvadora Dalija. Kompletna serija imaće premijeru u Čikagu u galeriji Ketrin Edelman 7. novembra i trajati do 31. januara 2015. godine.

Nekoliko specijalnih izdanja planirano je u okviru projekta: kulturni pregled magazina 7 Post objaviće ekskluzivni intervju sa Malkovičem u izdanju od 3. oktobra, kao i francuski “Liberasion” koji će takođe razgovarati sa glumcem o projektu .

Galerija

Bonus video: