Lanac krvavih barskih obračuna

Na TV Vijesti nova emisija iz serijala "Veliki zločini" - kako su likvidirani Vaso Pavićević i Joco Vujičić
586 pregleda 7 komentar(a)
Veliki zločini, Foto: Vijesti online
Veliki zločini, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 26.09.2014. 16:50h

Likvidacija Baranina Armina Muše Osmanagića posljednji je u nizu surovih obračuna u Baru, tokom minulih dvadeset godina.

Sve je počelo sredinom posljednje decenije prošlog vijeka koju su obilježile sankcije i šverc cigareta.

Taj unosni posao doveo je u do tada mirni grad pod Rumijom desetine mafijaša iz Italije. Cio grad živio je praktično po njihovim pravilima. Ubrzo su uslijedili i brutalni obračuni, a u takvoj atmosferi stasavale su generacije mladih koji su krenuli krvavim stazama kriminala.

Jedno od najbrutalnijih mafijaških ubistava u kojima su žrtve bili mladići iz Bara dogodilo se u noći između 24. i 25. aprila 1996. godine.

Tada su, u automobilu parkiranom pored ceste na Paštrovačkoj gori nađeni izrešetani prvi barski „žestoki momci” Vaso Pavićević i Joco Vujičić.

Crnogorski istražitelji nikada prije nijesu se susreli sa takvim zločinom.

Jasno je odmah bilo da je ubiistvo djelo profesionalaca koji su svaki detalj precizno isplanirali.

Do danas se ne zna ko stoji iza ovog zločina bez svjedoka, iako se dogodio na frekvetnoj magistrali kojom se tada od Podgorice putovalo prema Petrovcu i Baru.

Veo ove misterije teško da će u skorije vrijeme biti skinut. Isto važi i za druga, brojna nerasvijetljena ubistva kojih je samo u posljednjih 10 godina više od 25. Mnogi od ovih zločina dovode se u vezu i sa bezbjednosnim službama, ali se o tome i danas priča samo šapatom.

U zvaničnim verzijama umiješanost tajne policije ne postoji. U ovom trenutku teško je pouzdano reći da li su svi svjedoci surovih zločina uklonjeni, ili će neki od onih koji su ipak preživjeli, jednoga dana – iz nekog razloga – ipak progovoriti.

Emisija iz serijala “Veliki zločini”, sjutra, u subotu, u 22.30, bavi se upravo likvidacijom Barana Vasa Pavićevića i Joca Vujičića. Vrijeme je učinilo svoje: Zločin je utonuo u zaborav. Zvanična verzija glasi: Ubice i nalogodavci – nepoznati...

Bonus video: