Da li se na četvrti sprat peo lopov, agent ili ubica?

141 pregleda 0 komentar(a)
Jorgovanka Tabaković, Foto: Wikimedia.org
Jorgovanka Tabaković, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 26.09.2014. 17:03h

Sa video-snimaka iz hotela “Maestral”, inspektori su navodno izolovali muškarca koji je upao u sobu srpske funkcionerke, ali ga još nijesu identifikovali.

To je “Vijestima” nezvanično rečeno u budvanskoj policiji, odakle tvrde da, u sadejstvu sa tužilaštvom, daju sve od sebe da utvrde šta se dešavalo na četvrtom spratu hotela u kom je tada bila Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije prijavila je obezbjeđenju hotela, a zatim i policiji, da je prošlog četvrtka, oko pet ujutru, u sobi “Maestrala” zatekla nepoznatu mušku osobu koja je čeprkala po njenim ličnim stvarima.

Kada se u mraku približila toj silueti, prema njenim riječima, muškarac joj je gestikulirao da ćuti, a zatim volšebno ispario preko terase apartmana na četvrtom spratu hotela u Pržnu.

Tabaković je učestvovala na Miločerskom razvojnom forumu, na kome je, između ostalih, bio i premijer Milo Đukanović.

"Službenici Uprave policije MUP – CB Budva preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikovanju lica koje je 18. septembra 2014. godine u Budvi, na štetu Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Republike Srbije, počinilo krivično djelo teška krađa. Za sada nepoznato lice, na čijem se identifikovanju radi, je krivično djelo počinilo navedenog dana oko 05,00 časova u sobi hotela „Maestral“ u kojoj je boravila Tabaković", saopšteno je iz Uprave policije.

To lice je, kako navode, iz hotelske sobe, u kojoj se Tabaković u tom momentu nalazila, otuđilo neseser, nakon čega je pobjeglo.

"Policijski službenici su na licu mjesta izvršili uviđaj, a izuzeti tragovi su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. Preduzimaju se i druge policijske mjere i radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja. O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Kotoru, koji je kvalifikovao krivično djelo kao teška krađa", navodi se u saopštenju.

Kako je Tabaković javni funkcioner Republike Srbije, povodom tog događaja je ostvarena komunikacija i saradnja sa MUP-om te države, navodi se u saopštenju UP.

Slučajnost?

Dio javnosti juče je spekulisao da je malo vjerovatna teorija prema kojoj se neki lopov usudio da prođe pored hotelskog obezbjeđenja, veoma brojnog i kvalitetnog video-nadzora, popne se na četvrti sprat i baš slučajno potrefi sobu srpske guvernerke.

Te sumnje dodatno je podgrijala sama Tabakovićeva, rekavši da nije isključena mogućnost da je tog jutra možda trebalo da bude ubijena.

“Egzekucija, koja je trebalo da liči na prirodnu smrt", kazala je ona za beogradski “Nedjeljnik”.

Ona je rekla da je čudno i zabrinjavajuće to što joj se dogodilo i što je ta informacija tek nakon nekoliko dana stigla u javnost.

“Nije uzeo ni nakit sa stola, ni telefone, ni ajped, ni pasoš, ni novčanik iz torbe... Ništa, samo mali, neupadljivi neseser, koji je bio na dnu torbe sa ljekovima za srce. Nije nepoznato da sam ozbiljan srčani bolesnik, ali i da je svako za doručkom mogao da vidi kako pijem ljekove upravo iz tog nesesera”.

Tabakovićeva je kazala da je njena porodica uznemirena.

“Najmanje što je moglo da mi se desi je infarkt na licu mjesta... Možda su htjeli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamijenjenim ljekovima. Ne znam. Možda”, kazala je ona.

Lako se popeti

Uprkos svemu, reporter “Vijesti” uvjerio se juče da se na četvrtu etažu elitnog hotela može lako popeti “Maestral” je tako izgrađen, da sa terase u nivou recepcije, preko zida može ući na balkone hotelskih soba na trećem spratu, a fasadna opeka omogućava da se bez muke “ide dalje” ka višim spratovima.

Prvi zaključak je da je u ovom slučaju potpuno zakazalo hotelsko obezbjeđenje.

Iz “Maestrala” juče su saopštili da je njihov hotel ocijenjen je kao hotel sa visokim stepenom bezbjednosti.

“Hotel Maestral je u proteklih 10 godina imao priliku da ugosti zvaničnike najvišeg nivoa i po svim bezbjednosnim mjerilima, ocijenjen je kao hotel sa visokim stepenom bezbjednosti. Zbog specifičnosti, događaj u vezi sa boravkom guvernerke NBS Jorgovanke Tabakovic podignut je na najviši nivo, a cio slučaj predat nadležnim organima sa kojima naš hotel od prvog dana sarađuje, kako bi dobio epilog i bio riješen”, piše u saopštenju za medije.

Policija je o incidentu upoznala osnovnog državnog tužioca iz Kotora koji rukovodi istragom.

Na analizu su poslati predmeti guvernerke sa kojima je, sumnja se, osoba koju policija traži imala kontakt.

Iako ne isključuju nijedan od eventualnih motiva, iz policije nezvanično govore da ipak vjeruju da je riječ o provalniku koji je sobu guvernerke izabrao samo zato jer su balkonska vrata bila otvorena.

Pljačke u Pržnu učestale, uvijek upadaju noću i kad ima gostiju

Iz policije „Vijestima" je rečeno da je u proteklih 20 dana u Pržnu prijavljeno nekoliko slučajeva obijanja luksuznih apartmana i vila mještana.

Da postoji organizovana grupa koja upada u apartmane, uvjerila se i porodica Kažanegra, čija se kuća nalazi pored hotela “Maestral”. Njihove apartmane pljačkali su u tri navrata svaki put tokom noći, dok su u njima bili gosti .

“Ulazilo” se i u hotelske sefove. ..

Spektakulranih krađa u hotelu “Maestral” je bilo i ranije.

Prošle godine u martu, italijanski državljanin Đ.P. Inače strastveni kockar, prijavio je policiji da je ostao je bez 25.000 eura, dva muška sata “rolex” i oko 30 zlatnih prstenova. Sve to mu je odnešeno iz hotelskog sefa.

Lopov je tada nesmetano ušao u hotelsku prostoriju u kojoj se nalaze sefovi i ispraznio onaj koji je koristio Đ.P.

Bonus video: