Golf se vratio kući

83 pregleda 2 komentar(a)
Rori Mekilroj, Foto: Beta/AP
Rori Mekilroj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2014. 13:01h

Golf se vraća kući. Tako je u gotovo svim evropskim medijima osvanuo napis posvećen predstojećem meču golferskih reprezentacija Evrope i Amerike na predivnom terenu Glenigls u Škotskoj.

Riječ je o sportskom događaju koji je zasjenio, sada već istorijski, referendum o nezavisnosti ove predivne zemlje, kolijevke golfa. Bijenale golfa, obračun Starog kontinenta i Amerike, 40. međusobni susret u tradiciji dugoj 87 godina. To je ukratko Rajder kup, prvi put odigran 1927, a nazvan po tadašnjem biznismenu Sajmonu Rajderu, koji je sponzorisao prvi susret.

Ovaj događaj je specifičan, odudara od postulata današnjeg sporta, u kome je novac mjerilo uspjeha. Ako imate u vidu da su golferi najbogatiji sportisti na planeti, a da im je Rajder kup, za koji ne dobijaju nikakvu nadoknadu, najveći cilj u karijeri, onda možete shvatiti značaj ovog fantastičnog turnira.

Koliko Rajder kup važan za cijeli sportski svijet, govori, između ostalog, i to što je igrače koji će braniti boje Evrope uoči turnira posjetio i dao im podršku ser Aleks Ferguson, fudbalska legenda.

"Iznenadio nas je, a ja sam, kao navijač Mančester junajteda, bio fasciniran. Gledali smo ga i slušali bez daha, upijali svaku riječ. Govorio nam je o nekim specifičnim trenucima koje je imao kao trener uoči važnih utakmica, kako je pripremao igrače, kako ih je opuštao i motivisao. Bilo je veoma poučno i vjerujem da će nam koristiti", rekao je najbolji golfer današnjice, Rori Mekilroj iz Sjeverne Irske.

U početku to je bio susret Engleza i Amerikanaca, i uglavnom se svaki turnir završavao pobjedom američke selekcije. Tek od 1979. godine, Amerikancima se suprotstavlja i kontinentalna Evropa, što donosi nevjerovatne meceve i skor od 9:7 za Stari kontinent. Pehar „Ser Sajmon Rajder” se trenutno nalazi u rukama Evropljana, jer su na posljednjem meču, prije dvije godine, pobijedili tijesnim rezultatom, velikim preokretom na gotovo posljednjoj rupi.

Mnogi sportski stručnjaci su finale Rajder kupa 2012. proglasili najdramatičnijim i najuzbudljivijim sportskim događajem svih vremena.

"Igramo bez Tajgera Vudsa, Dastina Džonsona i Džejsona Dafnera, a protiv tima koji ima dvojicu igrača u vrhunskoj formi, Mekilroja i Stensona. Biće izuzetno teško protiv njih, i apsolutno prihvatamo da smo autsajderi. Međutim, imamo dobru atmosferu u ekipi, dišemo kao jedan i željni smo dobrog golfa, tako da nismo bez šansi", istakao je 44-godišnjak iz San Dijega Fil Mikelson, koji ima 42 PGA titule.

Timski rad i timska igra u klasičnom pojedinačnom sportu, ogromna energija i frenetična podrška stotina hiljada gledalaca na terenu, kao i više od milijardu ljudi pored TV ekrana, samo je mali dio kompletne atmosfere koja prati Rajder kup.

Upravo zbog specifičnosti turnira i njegovog značaja, forma i mjesto igrača na svjetskoj listi nisu od presudne važnosti. Evropljani su, na papiru, favoriti, jer imaju bolje rangirane igrače na svjetskoj listi. Mekilroj je prvi, Serhio Garsija treći, Henrik Stenson peti, a Džastin Rouz šesti. Prije dvije godine situacija je, međutim, bila drugačija. Američki golferi imali su početnu prednost, ali su na kraju takmičenje završili u suzama.

Ko će slaviti, a ko plakati znaće se u nedjelju. Turnir je počeo danas...

Bonus video: