Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv advokata Popovića

Danilovićeva je podnijela krivičnu prijavu protiv advokata, tvrdeći da joj je Popović uzeo 550 eura i dokumentaciju da je zastupa u sporu koji je pokrenula protiv banke zbog kredita u kome je bila žirant i da joj se od tada ne javlja i ne može da dođe do njega
724 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Popović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Veselin Popović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.09.2018. 06:21h

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv advokata Veselina Popovića iz Podgorice, koji se sumnjičio da je prevario Nikšićanku Slavku Danilović.

To je “Vijestima” potvrđeno iz tog tužilaštva.

Danilovićeva je podnijela krivičnu prijavu protiv advokata, tvrdeći da joj je uzeo 550 eura i dokumentaciju da je zastupa u sporu koji je pokrenula protiv banke zbog kredita u kome je bila žirant i da joj se od tada ne javlja i ne može da dođe do njega.

“Nije preduzeo nijednu radnju u sporu, pa smatram da me obmanuo i prevario i tako izvršio krivična djela zloupotreba povjerenja član 249 i prevaru iz člana 244 Krivičnog zakona Crne Gore”, piše u prijavi Nikšićanke.

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da nema nikakvih materijalnih dokaza da se to zaista i dogodilo - potvrde ili priznanice o predaji novca i spisa advokatu, punomoćja kojim ga ovlašćuje za zastupanje u predmetu.

“Kojim bi se sadržina obavještenja prijavljenog datog policiji, koje on negira, osporila ili bar dovela u ozbiljnu sumnju, koja bi bila osnov za krivično gonjenje”, piše u odluci koju potpisuje tužilac Vukas Radonjić.

On je uputio Nikšićanku da ukoliko želi, u roku od 30 dana, sama pokrene postupak protiv advokata.

Danilovićeva je u policiji ispričala da joj je advokat obećao da će za 600 eura da završi predmet pred Apelacionim sudom i da mu je ona dala 550 eura u prisustvu prijatelja.

Nakon toga je, kako je dodala, komunicirala sa njim telefonski, kada joj je rekao da je podnio žalbu i da će predmet biti gotov krajem maja, ali je nakon toga prestao da se javlja.

Advokat je u policiji ispričao da se sastao sa njom i jednim starijim čovjekom u februaru ove godine, kada joj je nakon pregledanja dokumentacije rekao da može izjaviti reviziju i upoznao je da za svaki sastanak treba da mu plati 50 eura, kao i za proučavanje spisa i za sastav revizije 400 eura.

Dodao je da mu je taj čovjek poslije par dana donio ostatak dokumentacije i 150 eura za dva sastanka i proučavanje spisa i da mu je rekao da će pozajmiti ostatak za izjavljivanje revizije.

On je tvrdio da je odustao od predmeta, jer je ona zahtijevala od njega da u reviziji navede ko je sve od advokata koji su je ranije zastupali preduzimao nezakonite radnje, imena sudija koja su u koruptivnim vezama sa licima u postupku i ostale stvari koje nijesu po zakonu.

Više prijava Komori protiv Popovića

Za zloupotrebu povjerenja, prema krivičnom zakonu, ukoliko ovo djelo počini advokat, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za krivično djelo - prevara, novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Iz Advokatske komore su “Vijestima” rekli da imaju više prijava građana protiv tog advokata i da su u toku postupci provjere njegovog rada.

Zakon o advokaturi predviđa da se za lakše povrede dužnosti advokatu može izreći opomena ili novčana kazna.

Za teže povrede dužnosti advokatu se može izreći novčana kazna, privremeno ili trajno brisanje iz imenika advokata, s tim da privremeno brisanje iz imenika ne može biti kraće od šest mjeseci, niti duže od dvije godine.

Bonus video: