Vještak psihijatar: Adžić je zavisnik, mora da se liječi

”Da ih je toga dana popio, Adžić bi sebe doveo u stanje sedacije i hipnoze... Tako bi te tri tablete flormidala imale uticaj na njega”, kazao je vještak...
7 komentar(a)
Marko Adžić, Foto: Ivan Petrušić
Marko Adžić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.09.2014. 16:13h

Marko Adžić, optuženi za ubistvo babe Maksimije Raičević (77), osoba je sa visokim intelektualnim sposobnostima, ali je i zavisnik od droge. To je u nastavku suđenja Adžiću saopštio vještak psihijatar dr Željko Golubović.

"Njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja postupcima bila je smanjena, ali ne bitno”, navodi se u nalazu vještaka.

Predloženo je obavezno liječenje zavisnika od droge. Tužiteljka Sanja Jovićević, pitala je doktora kako bi se ponašao Adžić na dan ubistva da je popio tri tablete flormidala - da li bi mogao da trči i da se uopšte kreće.

Golubović je objasnio da to ne korespondira sa načinom izvršenja ubistva: “Da ih je toga dana popio, Adžić bi sebe doveo u stanje sedacije i hipnoze, tako bi te tri tablete flormidala imale uticaj na njega. Taj lijek bi doveo do poremećaja kognitivnih funkcija - pamćenja, shvatanja, orijentacije, rasuđivanja, kao i na motoriku, odnosno kretanje, koordinaciju u srednjem stepenu”, rekao je Golubović.

Odgovarajući na pitanja branioca optuženog, advokata Slavka Radonjića, Golubović je naveo da je Adžić zavisnik najvećeg stepena.

“Politoksikomanska zavisnost je sklonost konzumiranja više nedozvoljenih supstanci - alkohola, droge i tableta. Taj vid zavisnosti se odnosi na postojanje fizičke i psihičke zavisnosti. Analizirajući sudske spise i njegovim neposrednim pregledom, nismo mogli da steknemo utisak da se u vrijeme ubistva kod optuženog radilo o apstinencijalnoj krizi u srednjem ili velikom stepenu”, kazao je.

Adžić ranije nije osuđivan. Suđenje se nastavlja 5. novembra.

Bonus video: