Radke: Srećan sam što ću igrati Ligu šampiona

"Mi Brazilci volimo plaže, a čini mi se da su plaže u Budvi sjajne. Crna Gora je prelijepa zemlja", kaže Brazilac
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 12:42h

Prošlosezonska epizoda sa italijanskim tehničarom Markom Falaskijem pokazala se više nego uspješnom za Budvansku rivijeru, ali su neuspješni bili pregovori o nastavku saradnje.

Zato je budvanski klub za mjesto organizatora igre ponovo potražio rješenje u inostranstvu, i izbor je pao na trenutno trećeg tehničara brazilske reprezentacije, 25-godišnjeg Murila Radkea.

"Mislim da su iz Budvanske rivijere vidjeli neke moje video snimke i dobili informacije o meni. Kontakt je uspostavljen preko jednog velikog menadžera u Brazilu i njegovog partnera za Evropu", objašnjava za „Vijesti” Radke kako je došlo do saradnje sa crnogorskim šampionom.

Za igrača iz Porto Alegrea dolazak u Budvansku rivijeru biće prvo iskustvo van Brazila, gdje je promijenio devet klubova.

"Srećan sam što sam dobio šansu da igram u Evropi, u velikoj ekipi, i što ću imati mogućnost da igram Ligu šampiona - nastavlja Radke, koji je odbojkom počeo da se bavi sa devet godina, zahvaljujući prije svega majci Marsiji, koja je, takođe, bila odbojkašica i reprezentativka Brazila na poziciji tehničara, ali i ocu Markosu Toloniju, koji je bio primač.

Interesantno,Radke će biti drugi brazilski igrač u istoriji budvanskog kluba. U sezoni 2007/2008 narandžasti dres nosio je primač Viktor Gabrijel Gonkalveš, sa kojim je, interesantno, Radke igrao sezonu prije toga u ekipi Inga Alvarešu.

"Nisam imao prilike da sa Viktorom pričam o Budvanskoj rivijeri, ali sam čuo mnogo dobrih stvari o gradu i klubu".

Kako kaže, i prije dogovora sa Budvanskom rivijerom je čuo za Crnu Goru.

" Prije svega za Budvu, gdje putuje mnogo turista. Mi Brazilci volimo plaže, a čini mi se da su plaže u Budvi sjajne. Crna Gora je prelijepa zemlja - ističe Radke, koji je o Crnoj Gori čitao preko interneta, a koji bi, prema najavama iz kluba, saigračima trebalo da se priključi u nedjelju.

Radke je čuo mnogo toga lijepog o ekipi Budvanske rivijere, posebno o prošlogodišnjem nastupu Budvana u Ligi šampiona (plasman u plej-of rundu, među 13 najboljih ekipa). Od budućih saigrača imao je prilike da igra jedino protiv Kubanca Armanda Dangera, u juniorskoj konkurenciji, na Svjetskom prvenstvu.

"On je odličan napadač, kao i Ćaćić i Joslejder Kala".

Očekuje sve najbolje od predstojeće sezone.

"Daću sve od sebe, zajedno sa mojim saigračima, da ostvarimo velike rezultate".

Činjenica da, praktično, nemaju domaću ligu, ne predstavlja mu problem.

" I prijateljske utakmice su važne za dostizanje optimalne forme za takmičenje kakvo je Liga šampiona. Ali, način na koji budemo trenirali i bili posvećeni praviće veliku razliku u ostvarivanju naših ciljeva".

Za trenera Slobodana Boškana kaže „da je bio nevjerovatan igrač i da ima odličnu istoriju u odbojci”.

"To što će me on trenirati predstavlja veliku šansu za moju karijeru", istakao je Radke.

Moje vrijeme u reprezentaciji tek dolazi

Murilo Radke je prošao sve selekcije Brazila. Sa kadetima „karioka” bio je vicešampion svijeta 2005. godine u Alžiru, dok je sa juniorskom selekcijom bio prvak svijeta 2009. godine u Indiji, gdje je bio izabran za najboljeg tehničara šampionata.

Ove godine ga je Bernardo Rezende uvrstio i u širi spisak za Svjetsku ligu i Svjetsko prvenstvo, ali su prednost imali Bruno Rezende i Rafael Oliveira.

"U reprezentativnim selekcijama sam od 15. godine. Trenutno sam treći tehničar u seniorskom timu. Vjerujem da će doći i moje vrijeme. Do tada ću nastaviti da naporno treniram, maksimalno posvećen", ističe Radke .

Bio je na pripremama reprezentacije za SP u Poljskoj, i kako kaže, tužan je zbog poraza Brazila u finalu, od domaćina sa 3:1.

"Samo igrači znaju koliko su se borili da dođu do tog finala. Ali, ovo ne doživljavam kao neuspjeh, već samo kao podstrek za dalji rad kako bismo i u budućnosti ostali na vrhu", dodao je Radke.

Žiba je broj 1

Tokom istorije, Brazil je iznjedrio mnogo velikih odbojkaša. Ipak, za Radkea, kao i mnoge druge, najbolji je Žiba, koje je ove godine završio bogatu karijeru. Ujedno, Žiba je i njegov igrački uzor...

"On je bio fantastičan, nevjerovatan igrač, pravi lider, sa kojim sam imao veliku privilegiju i čast da igram dvije sezone", zaključio je Radke, koji je sa Žibom igrao u istoj ekipi od 2010. do 2012. godine, u Pinjeirošu i Simedu.

Galerija

Bonus video: