Beatange, pokvarenjak stari, punk-princeza i ostali

Izložba crteža, pisama i unikatnih knjiga iz arhive Šindolića, prvi put je prikazana javno...
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 14:41h

Djela koja su svjetski pisci poklanjali dubrovačkom pjesniku Voji Šindoliću prvi put su javnosti prikazana na izložbi “Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali”, koja je nedavno u okviru Festivala ljevice i alternative otvorena u Šibeniku, prenose hrvatski mediji. “Godine 1974. otišao sam u Beograd da studiram, kako se to onda zvalo, svjetsku književnost. Dvije godine nakon postao sam urednik 'Džuboksa', a preko meni najdražeg 'westcoast' rocka došao sam do prvih informacija o književnicima”, kazao je Šindolić, dubrovački pjesnik, prevodilac i slikar, jedan od najboljih i najuglednijih poznavatelja beat poezije XX vijeka. U američke beat krugove uveo gaje Alen Ginzberg, svojevrsni ambasador pokreta. Zahvaljujući Ginzbergu, Šindolić upoznaje Vilijama Barouza, Gregori Korsoa, Lorensa Ferlingetija, Garija Šnajdera, MajklaMeklura, Peti Smit, Endi Vorhola, Čarsla Bukovskog, Kena Kesija... Mnogi od pomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić, prvenstveno kao prijatelj, dobij ao neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog ugla govore o jednom od najuticajnijih umjetničkih pravaca druge polovine XX vijeka. Njihove crteže, nastale tokom zajedničkih prijateljskih druženja, Šindolić je izložio prvi put na izložbi “Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali”. Na izložbi pored crteža dominiraju i pisma kao i lične posvete najvećih književnika u njihovim knjigama. Tu su i fotografije svih važnih protagonista vremena. Šindolić je je kolekcionar knjiga i posjeduje rijetka izdanja ovih autora. Gostujući je predavač savremene američke književnosti na Univerzitetu Kalif omi ja u San Francisku i Berkliju kao i počasni član Američke akademije umjetnosti i književnosti. Crtež Džeka Keruaka se takođe nalazi u kolekciji Šindolića i na njemu je Pariz noću. Crtež mu je poklonio pisac lično, budući da je Šindolić prevodio njegova djela. Takođe je od Bukovskog dobio crtež čovjeka zatvorenog u boci, s narandžastim suncem koje se nalazi iznad njega. Kako ističe dubrovački pjesnik: “Bukovski mi se u pismima žalio na ženu, a Vorhol mi je poklanjao crteže kao i Peti Smit i Koen. Lorens Ferlingeti mi je posvetio mnoge pjesme, a o mojim stihovima pisao je Markes, a sada o njima piše Haruki Murakami.

“Ovih dana opet prolazim kroz neke gadne momente. Počela je kao dobra žena, ali ubrzo se promijenila u nešto drugo, posebno za posljednje dvije godine. Možda je vrijeme da se i definitivno povučem iz igre. Jednostavno osjećam potrebu za nekom osobom, konjima i pićem. Djevojke uvijek žele nešto da postignu. Neka to postižu s nekim drugim”, požalio se književnik Carls Bukovski u pismu koje je poslao dubrovačkom pjesniku Šindoliću. S piščeve je adrese stiglo još nekoliko stotina pisama u kojima mu prepričava svoje doživljaje i razmišljanja o književnosti, uglavnom crtice iz svakodnevice. Osim Bukovskog, Keruaka, Barouza i Ferlingetija, Šindolić je iz prve ruke dobio na poklon i crteže muzičara Boba Dilana, Leonarda Koena i Peti Smit. U Šindolićevoj je privatnoj zbirci i crtež na kojem je Bob Dilan, a naslikao gaje Endi Vorhol.

Druženje sa Henrijem

Knjige sa posvetama velikih pisaca, šindolić kako kaže drži pod krevetom u kući svojih roditelja. Među mnogim pismima posjeduje i ono Henrija Milera, pisca koji mu je mnogo značio pri njegovu formiranju. U pismu ga Miler upozorava da dođe što prije kod njega u posjetu jer mu se bliži kraj.

“Znao sam da je vrlo star, da je gotovo sasvim oslijepio i da živi u brdima Big Sura odakle se pruža prekrasan pogled na okean. Otišao sam, i nakratko smo se družili. Uskoro je preminuo”, priča Šindolić.

Galerija

Bonus video: