Uzimali po 80 eura da ne izađu na birališta?

Keković je, navode iz tužilaštva, ponudio Arovićevoj da mu preda lične karte poznanika i rođaka, kako ne bi glasali na izborima
16 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 14:15h

Podgoričkom Osnovnom sudu 15. oktobra počeće suđenje okrivljenima za kupovinu ličnih karata, uoči posljednjih lokalnih izbora u Podgorici. Tu informaciju "Vijestima” je juče potvrdio advokat Božo Milonjić, advokat Aleksandra Kekovića jednog od 11 optuženih. Predmet je dodijeljen sutkinji Željki Jovović. Zamjenik osnovnog tužioca Denis Zvrko, podigao je optužni predlog protiv Kekovića (22), Azemine E. Arović (22), Damira K. Harovića (25), Bojana V. Bulatovića (25), Martine N. Kovačević (24), Ulejme Ć. Kapisazović (19), Milene Ž. Martinović (23), Anđelije Đ. Harović (46), Jovanke M. Gojković (75), Toma S. Čađenovića (30) i Slobodana S. Čađenovića (31).

Prema navodima iz tužilaštva, Keković, Arovićeva, Harović i Bojan Bulatović na protivpravan način uticali su na druge da na lokalnim izborima u Podgorici 25. maja ne glasaju. Ostali optuženi Kovačević, Kapisazović, Martinović, Anđelija Harović, Gojković, kao i braća Čađenović, prihvatili su, kako se piše u optužnom predlogu, novčanu korist da ne glasaju na izborima u glavnom gradu. To se dešavalo od 19. do 25. maja. Keković je, navode iz tužilaštva, ponudio Azemini Arović da mu preda lične karte svojih poznanika i rođaka, kako ne bi glasali na izborima, predočavajući joj da će za svaku ličnu kartu dati iznos od po 85 eura. "Sa ovim se Arović saglasila i Kovačević, Kapisazović i Martinović rekla da će im dati po 80 eura ukoliko joj predaju lične karte, što su one prihvatile i uradile... Azemina Arović ponudila je Damiru Haroviću i Bulatoviću da joj predaju lične karte njihovih rođaka i poznanika kako ne bi glasali na izborima, takođe im obećavajući da će im dati po 80 eura. Damir Harović je protivpravno uticao na Jovanku Gojković i Anđeliju Harović, a Bulatović na braću Čađenović, obećavši da će im predati novčanu korist u iznosu od po 80 eura ukoliko im predaju svoje lične karte, što su oni prihvatili i uradili, koje su oni zatim predali Azemini Arović, a ona Kekoviću”, piše, između ostalog, u optužnici. Na taj način su, kako piše, kao saizvršioci počinili krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju iz Krivičnog zakonika Crne Gore.Advokat: Teško će bilo šta dokazati Advokat Božo Milonjić, rekao je "Vijestima" da njegov branjenik, Aleksandar Keković kod tužioca nije iznosio odbranu, već se branio ćutanjem. "Keković će odbranu dati na glavnom pretresu. Imajući u vidu činjenično pravni osvrt optužnog predloga i na osnovu onoga što se u njemu navodi, smatram da će teško biti dokazati da je on počinio ovo krivično djelo. Za ovo krivično djelo je predviđena novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora", pojasnio je Milonjić.

Bonus video: