Izdavači bi klasike da prodaju u stari papir

137 pregleda 0 komentar(a)
Zapaljena knjiga, Foto: Thinkstock
Zapaljena knjiga, Foto: Thinkstock
Ažurirano: 24.09.2014. 14:09h

Glavna knjiška vijest u kulturnim krugovima Srbije skandalozno je rješenje izdavačke kuće Službeni glasnik koja je od nosioca autorskih prava na knjige zatražila saglasnost da neprodate primjerke imaju pravo da prodaju u stari papir, uz napomenu da pravo otkupa prvo imaju nosioci prava.

Na adrese vlasnika autorskih prava izdanja Službenog glasnika stizali su aneksi ugovora s preporukom da ih u svom interesu potpišu i vrate izdavaču. Od njih se tražilo da pristanu na to da izdavač neprodate primjerke ima pravo da proda u stari papir, ali prije nego što to učini, dužan je da autoru, odnosno nasljedniku prava, ponudi da sam otkupi neprodate primjerke i to po cijeni starog papira. Na ovakav aneks ugovora reagovali su poznati autori poput Svetislava Basare i Mirjane Miočinović.

Oni su tek dvoje autora od ukupno 199 koliko ih se našlo na popisu koji je prvi objavio blog Libreto.net profesora Novice Milića, a uvid u popis imali su i novinari beogradskog “Danasa”. Navodi se da je riječ o preko 30 miliona primjeraka knjiga. Među njima su zvučni naslovi stranih i domaćih autora.

Radoš Ljušić, v. d. direktor Službenog glasnika je vijest demantovao, ali kako navode srpski mediji, knjige se nepovratno pakuju za prodaju u stari papir. Udruženje izdavača i bibliotekara Srbije o ovom problemu uništavanja knjiga nema još definisan stav, a ogradili su se izjavom da još nisu razmotrili cijelu situaciju.

Bonus video: