Bijenale crnogorskog teatra od 6. do 15. oktobra

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine književnik i publicista Laslo Vegel iz Novog Sada, prof. dr Darko Lukić iz Zagreba, teatrolog dr Blaž Lukan iz Ljubljane, Liljana Mazova, pozorišna kritičarka iz Skoplja i crnogorski glumac Mirko Vlahović
138 pregleda 0 komentar(a)
plakat Bijenale, CNP
plakat Bijenale, CNP
Ažurirano: 24.09.2014. 13:40h

Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2014. u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće održano od šestog do 15. oktobra, najavljeno je iz CNP-a. U okviru Bijenala biće izvedeno deset predstava u okviru tri selekcije - Selekcije, Selekcije Plus i Selekcije Off i jedna predstava u okviru programa Gost Bijenala.

Program Selekcije, po izboru Nataše Nelević čine predstave “Očevi su grad(ili)“, autorski projekat Borisa Liješevića, CNP-a, “Opera za tri groša“ Bertolda Brehta i Kurta Vajla u režiji Tomija Janežiča, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, “Koza ili ko je Silvija“ Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića, CNP-a, i “Everyman Đilas“ autorski projekat Radmile Vojvodić, CNP-a.

U okviru Selekcije Plus, koju čine predstave crnogorskih autora nastale van Crne Gore, na Bijenalu će biti izvedene tri predstave po izboru selektorke Ane Tasić: “Čarobnjak“ Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, Narodnog pozorišta iz Sombora, “Garderober“ Ronalda Harvuda u režiji Veljka Mićunovića, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, i “Tobelija“ Ljubomira Đurkovića u režiji Nicka Uppera, Dramskog teatra iz Vrace, Malog dramskog teatra iz Bitolja i Festivala Ex Ponto iz Ljubljane.

Selekcija Off obuhvata tri predstave nezavisne produkcije, po izboru Lidije Dedović: “19. Decembar - Dan poslije“ Vaska Raičevića, Stefana Boškovića i Dragane Tripković, u režiji Ane Vujošević, ATAK, plesna predstava “Daj mi ruku“ i “Ići kroz“, baletske trupe Ballo i “Ruža sa dva mirisa“, autorski projekat Gorane Marković i Jelene Minić. Gost Bijenala je Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz), čiji će ansambl izvesti predstavu “Neoplanta“, po motivima istoimenog romana Lasla Vegela, u režiji Andraša Urbana.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine književnik i publicista Laslo Vegel iz Novog Sada, prof. dr Darko Lukić iz Zagreba, teatrolog dr Blaž Lukan iz Ljubljane, Liljana Mazova, pozorišna kritičarka iz Skoplja i crnogorski glumac Mirko Vlahović.

“Za predstave koje će biti izvedene u programu Selekcija biće dodijeljene nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, nagrada za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku ulogu, nagrada za žensku glavnu ulogu, nagrada za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika. U Selekciji Plus i Selekciji Off biće dodijeljena po jedna nagrada za autorsko ostvarenje”, navodi se u saopštenju CNP-a.Prateći program u znaku debata, promocija i radionica

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra biće priređene festivalske debate, promocije i pozorišne radionice. Poseban akcenat ovogodišnjeg pratećeg programa Bijenala je na izdavačkoj djelatnosti, pa će tako biti organizovana promocija knjige “Crnogorci na sceni“ Sretena Perovića, knjige Darka Lukića “Uvod u antropologiju izvedbe/Kome treba kazalište?“, “In patria“, Varje Đukić, kao i predstavljanje Biblioteke ARS Scena, izdavačke kuće Clio iz Beograda koju će predstaviti Zoran Hamović i Nebojša Bradić, dok će gosti na promociji zagrebačke izdavačke kuće Lykam International, biti Eugenia Ehgartner i Boris Senker.

U Crnogorskom narodnom pozorištu održaće se i tri debate, a u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja biće održana radionica pod nazivom “Postdramsko i dramsko - agon ili kontinuitet“.

Bonus video: