PLJAČKA ZLATARE IZ 2012.

Kostić: Znam koliko sam zlata imao u radnji

Vlasnik zlatare je pojasnio da se radionica za izradu nakita nalazi u sklopu njegovog prodajnog objekta, da se svaki komad nakita registruje kroz knjige i kasu
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 13:54h

Vlasnik opljačkane zlatare “Rej gold” u Nikšiću Slobo Kostić, ispričao je juče u Višem sudu da je svojevremeno čuo da je na granici sa Bosnom pronađena veća količina zlatnog nakita, ali da o tome nije obavijestio policiju, već je razgovarao sa tužiocem. Kostić je to ispričao u nastavku suđenja Ranku Vuletiću (52), optuženom da je sa dvije nepoznate osobe počinio razboj ništvo. Tada je ukradeno oko dva i po kilograma zlata, vrijednosti više od 100. 000 eura. Kostić je kazao da je tek potom bio u policiji, gdje mu je, kako tvrdi, rečeno da su oni pronašli samo “četiri komada nakita”, koje je on kasnije i prepoznao kao svoje. Vlasnik zlatare je pojasnio da se radionica za izradu nakita nalazi u sklopu njegovog prodajnog objekta, da se svaki komad nakita registruje kroz knjige i kasu, i da se na taj način zadužuje prodaja. Kroz knjige se, prema njegovim riječima, evidentira nakit od jednog, tri i pet i više grama, a Zavodu za metrologiju registruje se nakit više od jednog grama gdje se unose podaci i o kvalitetu i vrsti zlata. Konstatovao je da se u svakom trenutku, preko trgovačkih knjiga, može utvrditi količina zlatnog nakita sa kojom radnja raspolaže. "Svi podaci prolaze kroz poslovne knjige i ja tako radim punih 37 godina", tvrdi Kostić. Rekao je da je ukradena ogrlica u vidu "leptirića” unikat, ručno graviran. Objasnio je da se radi o „posebnim ukrasima i šarama na leptirićima". "Takva ogrlica bila je saftio jedna u mojoj radnji i druge nema", kazao je Kostić. Zlato u njegovoj radnji, rekao je, nikada nije bilo osigurano.

Prema navodima optužnice, Vuletic je sa dvije osobe ukrao zlato vrijedno oko 100.000 eura. Piše i da su kćerka i zet Vuletića Ivana i Vesko Rašković sa umišljajem mu pomogli, obećavajući mu prikrivanje izvršilaca i nakita. “Rašković je obezbijedio vozilo...Toga dana su se dovezli do zlatare, a onda je jedan od njih ostao u vozilu kako bi obezbijedio bjekstvo, dok su druga dvojica maskirani upali u zlataru. Tada je jedan od njih uperio pištolj u pravcu Vladana i Nataše Mijušković i Dragane Kostić, prijeteći da će ih ubiti ako pokušaju da ih spriječe... Jedan od njih iz prodajnog dijela radnje oduzeo je 2.739,69 grama zlatnog nakita vrijednosti 107.780,60 eura koje je stavio u torbu sa kojom su pobjegli. Dio ukradenog nakita sakrili su u kući Vuletića, a dio kod Raškovića”, piše u optužnici. Rašković i Ivana Vuletić, kako se dalje navodi, Ivaninim vozilom i dijelom ukradenog nakita, pokušali su da pređu u BiH, ali ih je u tome spriječila granična policija koja je pronašla zlato... “Prilikom odvoženja u policiju, sa telefonskog broja koji je koristio, Rašković je poslao SMS poruku: 'Mi smo u policiji, uzmi ispod kreveta onu kutiju sa nakitom odmah'".

Galerija