Država traži da joj Amfilohije vrati crkvu

Ti stavovi ponovljeni su i juče u podgoričkom Osnovnom sudu, u nastavku spora u kome država traži da SPC vrati Centru savremene umjetnosti objekat “koji koriste u okviru Dvorskog kompleksa na Kruševcu”
31 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2014. 06:47h

Država od Mitropolije crnogorsko-primorske traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu, dok sveštenici tvrde da je objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve.

Ti stavovi ponovljeni su i juče u podgoričkom Osnovnom sudu, u nastavku spora u kome država traži da SPC vrati Centru savremene umjetnosti objekat “koji koriste u okviru Dvorskog kompleksa na Kruševcu”.

Sveštenici MCP Velibor Džomić, Dragan Mitrović i Boris Brajović, posvjedočili su juče da je prota Milija Lačković bio starješina te crkve od 1945. do devedesetih godina...

Nakon njega, vođenje vjerskog objekta preuzima Mitrović do 2003. godine, zatim Džomić do 2008. a nakon njega i Brajović, koji je i danas starješina crkve.

Objašnjavali su da je crkva, pošto je Milija otišao u penziju, bila uzurpirana od komunističkih vlasti, koji su je koristili kao magacin-mrtvačnicu. Tada je, saopštili su juče, nestalo mnogo vrijednih ikona iz doba dinastije Petrović...

“Tadašnja Galerija nesvrstanih, bez našeg znanja, promijenila je bravu i pretvorila crkvu u magacin. Kako bismo spriječili dalje skrnavljenje i devastiranje crkve, SPC je u novembru 1992. godine ponovo preuzela objekat”, rekao je Mitrović.

Džomić je dodao i da nikada nijesu imali problema sa sadašnjim Centrom savremene umjetnosti, niti se ikada pominjalo da je to njihovo.

“Mi smo čak imali izuzetnu saradnju sa njima, svake godine su dolazili na slavu crkve kao naši gosti. Nesporno je do je to vjerski objekat, pa ne znam od kad je to država vlasnik sakralnih objekata”, naveo je Džomić.

Na pitanje zastupnika države Rista Femića, Džomić je pojasnio da crkva nikako ne može da bude za potrebe jedne porodice i da to što ju je sagradio knjaz Nikola, ne znači da je ona njegova, već da ima pravo da bude sahranjen u njoj, da se služe obredi sa njegovim imenom, ili da se njegov lik istakne na određenom mjestu kao čin zahvalnosti.

“U pravoslavlju ne postoje crkve koje služe za potrebe jedne porodice. Knjaz Nikola je dobio ktitorska prava, što nije isto što i svojinska prava. To je bio otvoreni objekat, koji su koristili svi građani tadašnje Lješkopoljske parohije”, istakao je Džomić.

Brajević je, takođe odgovarajući na pitanje Femića, rekao da su iz MCP nekoliko puta dozvolili da se prostor koristi za određene umjetničke manifestacije Centra za savremenu umjetnost. Spor se nastavlja 23. oktobra.

U tužbi država navodi da je dvorski kompleks u njihovoj svojini prema Zakonu o državnoj imovini, ali da su onemogućeni da koriste Državnu kapelu, pa traže da se ona vrati Centru za savremenu umjetnost.

Džomić o bačenoj zastavi: “A kažu, ja ne poštujem državu”

Crnogorska zastava, “provela” je juče neko vrijeme bačena i zgužvana u dvorištu Osnovnog suda.

To je prokomentarisao i Džomić, izlazeći iz zgrade: “Evo, a kažu da ja ne poštujem državu”, rekao je on.

Mnogi prolaznici pitali su se odakle zastava tu i ko ju je bacio.

Zgužvano državno obilježje, nakon nekog vremena, neko je uredno složio i vratio na beton.

Galerija

Bonus video: