Treći put

6 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2014. 08:53h

Vjerujem u svoju građansku dužnost i naivno se nadam da nešto od mene zavisi, te uredno izlazim na izbore. Poslije završetka izbornog procesa svaki put imam osjećaj da sam prevaren. Stoga sam došao na genijalnu ideju da sljedeći put na izborima glasam za DPS. Što je sigurno, sigurno je. Svečano se zaklinjem da ću vjerno glasati za DPS (evroatlantske integracije) i da ću biti dobar i slušati Mila i Sveta, da ću marljivo čitati Pobjedu i gledati RTCG. Nikada neću biti protivnik države, jer država to su njene partije na vječnoj vlasti - DPS i SDP. To bi bila moja pionirska zakletva, naravno prilagođena vremenu, drugoj partiji i drugom vođi.

Šalu na stranu. Radije bih da budem prevaren, nego da ja varam. Znam da su vrijednosti kojima težim uvijek izvan ovakve vlasti. I to je taj treći put. Van vlasti i opozicije, jer to su u stvari dvije strane iste medalje. Lice i naličje. Zbog tog trećeg puta još uvijek glasam u nadi da će se pojaviti neko ko neće vlast zarad vlasti. Naivno je, znam, ali nada umire posljednja. Glasam da vlast bude obaveza, a ne privilegija.

Problem političkog sistema u Crnoj Gori je davno identifikovan, a to je vlastoljublje zarad sticanja materijalnih koristi i nešto što se zove “vizantijski nepotizam”. Ovo drugo je izraz koji potiče od stranih analitičara, a oni nas bolje poznaju. Vizantijski, a kasnije turski, politički sistem zasnivao se na rodbinskim, plemenskim vezama i pružanju usluga kao modelom izgradnje državnog aparata. Ukratko, odanost i poslušnost bile su poželjne vrijednosti u ovim državama.

Današnja politička Crna Gora je odraz tih sistema. Tako pogrešno i tako neuspješno. Pogledajte gdje danas rade ministarska djeca i njihova rodbina. U aparatu državne vlasti. Gdje se liječi i školuje naša politička oligarhija? Svi zajedno, poziciono i opoziciono, u inostranstvu. A nama se kunu u odanost državi. Da je vječna Crna Gora.

Zbog toga nam je potreban treći put, da jednom prekine sa nepotizmom i shvatanjem politike kao djelatnosti za sticanje ličnog bogatstva. Ko može pokazati Crnoj Gori taj treći put? Potrebni su nam građanski grabri profesori sa univerziteta, nevladin sektor, sindikati... Nama u Crnoj Gori, građanima, potreban je novi društeni ugovor. Ugovor između građana i njihove vlasti, potrebna nam je nova podjela materijalnih i društvenih vrijednosti. Treba nam nova društvena snaga koju treba podržati građanski hrabro!

Bonus video: