Svjedočenje zbog smrti radnika Željeznice: Nijesu znali da popravlja prugu

"Nijesam javio Bečiću, niti postavio signale za zabranu saobraćaja, jer mi Bošković nije javio da radi", kazao otpravnik
61 pregleda 0 komentar(a)
šine, željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
šine, željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.09.2014. 09:06h

Mašinovođa Milenko Bečić i otpravnik vozova Miodrag Bokovac kazali su juče da saobraćaj na kolosjeku nije bio zaustavljen dok je radnik Zoran Bošković (21) popravljao kvar i da oni nijesu znali da je u toku popravka instalacija na pruzi. Oni su to rekli svjedočeći juče u podgoričkom Osnovnom sudu.

Radnik Željeznice Zoran Bošković poginuo je prije četiri godine, kada ga je u blizini Željezničke stanice u Baru udarila lokomotiva, zbog čega je njegova porodica pokrenula spor tražeći naknadu štete.

Bokovac, koji je bio zadužen da sve funkcioniše kako treba tog jutra, juče je, pod velikom tremom i u pola glasa, ispričao da je poslao telegram službi zbog određenih smetnji, koje su se pojavljivale na komandnoj tabli, te da je Bošković došao do njega kako bi se upoznao sa situacijom i otišao.

Bokovac je rekao i da nije znao da mu je kolega stigao na “lice mjesta, jer mu se nije javio”.

"Po pravilu on je trebalo da vizuelno pogleda o čemu se radi i da mi se javi sa telefona na pruzi, da kaže koliko mu vremena treba", rekao je Bokovac.

Na pitanje sutkinje Snežane Armenko da li je praksa da se radnici javljaju sa lica mjesta, te da li on u tim slučajevima uvijek zaustavlja saobraćaj, Bokovac je naveo da se obično javljaju, ali da se saobraćaj isključuje po potrebi.

"Nijesam javio Bečiću, niti sam postavio signale za zabranu saobraćaja, jer mi Bošković nije javio da radi na tome”, istakao je otpravnik vozova.

Na pitanje punomoćnika porodice Bošković, advokata Vukadina Čađenovića, da li su telefoni koji se nalaze na pruzi uopšte u funkciji, te da li je Bošković pokušavao da ga pozove, Bokovac je naveo da nijesu bile prijavljene nikakve smetnje.

"Služba infrastrukture treba da provjerava telefonske linije, ne znam da li se to radi”, rekao je on.

Bečić, koji je tog jutra bio zadužen da postavi garnituru redovnog voza, je istakao da nije ni vidio, ni čuo da je nekog udario lokomotivom, te da je saznao da je Bošković stradao tek kada se vratio u kancelariju.

"Meni su svi svjetlosni signali za prolaz bili dozvoljeni, a i nijesam ga ni mogao vidjeti na toj dionici, jer je bio u krivini”, rekao je on.

Spor se nastavlja 5. novembra. Porodica Bošković traži od Željeznice Crne Gore i Lovćen osiguranja oko 50.000 eura, a Osnovno tužilaštvo u Baru ranije je odbacilo krivičnu prijavu protiv Bečića, cijeneći da je Bošković sam kriv za pogibiju.

Bečić: Često vozimo dok izvode radove

Na pitanje punomoćnika porodice Bošković, advokata Vukadina Čađenovića, da li je znao za kvar na pruzi kada je krenuo na posao, mašinovođa Milenko Bečić je odgovorio da nije.

On je dodao da se često dešava da se izvode radovi, a da oni prolaze tuda lokomotivama.

"Trebalo bi obustavljati saobraćaj kada se izvode radovi, iako se to često ne dešava, i tada se očekuje od lica koje popravlja kvar da vodi računa o nailasku lokomotiva", rekao je Bečić.

Bonus video: