Brazil i Poljska već viđeni u finalu

0 komentar(a)
Odbojkaši Brazila, Foto: Beta/AP
Odbojkaši Brazila, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2014. 08:10h

Činjenica da će se za medalje boriti samo jedna reprezentacija (Brazil) koja je osvajala odličja na posljednja tri velika takmičenja, Olimpijskim igrama, Evropskom prvenstvu i prethodnom SP, dovoljno govori o učinku favorita na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

U polufinalu 18. šampionata svijeta, naime, nema, prije svega Rusije, aktuelnog olimpijskog i evropskog šampiona, nema Italije, vicešampiona Evrope i bronzane selekcije ovogodišnje Svjetske lige, niti Srbije, koja je prije četiri godine bila bronzana na SP u Italiji, a prošle bronzana na EP u Danskoj.

Iz borbe za medalje izostale su i Sjedinjenje Američke Države, koje su prije četiri mjeseca osvojile Svjetsku ligu i igrale dobro do treće runde u Poljskoj.

Na Kubance, vicešampione svijeta sa prethodnog SP, niko nije ni računao…

Ako je za Brazil, koji juri četvrtu uzastopnu titulu prvaka svijeta, što do sada nikome nije pošlo za rukom, prirodno da je u završnici SP, ako se od Poljske očekivalo da iskoristi nevjerovatnu podršku sa tribina, ali i kvalitet, da se upusti u borbu za medalje, pa i titulu, onda je plasman Francuske i Njemačke iznenađujući, iako ne predstavlja nikakvu senzaciju.

Radi se o zemljama koje imaju ozbiljne lige, redovne učesnike Lige šampiona, ali ih posljednjih godina nije bilo u konkurenciji za odličja.

To se posebno odnosi na Njemce, koji su posljednji put u polufinalu SP bili prije ravno četiri decenije, 1974. godine u Meksiku, kao Istočna Njemačka, kada su u meču za bronzu izgubili od Japana (četiri godine ranije u Bugarskoj Istočna Njemačka je bila prvak svijeta).

Na papiru, Poljska je favorit protiv “pancera” u polufinalu, i domaćin želi da se nađe u finalu nakon osam godina (2006. je Brazil bio bolji u finalu sa 3:0).

"Ostvarili smo naš san, stigli smo do Katovica. Sad sanjamo finale. U veoma smo dobroj formi, ali ovo je polufinale, čeka nam nervozna utakmica. Njemačka je u maloj prednosti jer je čitavo prvenstvo igrala u Katovicama", rekao je kapiten Poljske Mihal Vinjarski.

Francuska je imala znatno manji post, jer je 2002. godine u meču za bronzu bila bolja od Jugoslavije sa 3:0.

Za korak više u Poljskoj im treba podvig protiv aktuelnog šampiona – Brazila.

"Sjajan je osjećaj biti u polufinalu, jer smo među četiri najbolje ekipe na svijetu. Protiv Brazila ćemo se boriti kao u svim utakmicama do sada. Želimo medalju, to je naš cilj", poručio je kapiten Francuza Benjamin Tonuti.

Danas

Polufinale (Katovice)

Francuska – Brazil (16.30) Njemačka – Poljska (20.15)

Meč za 5. mjesto (Lođ)

Iran – Rusija (13.30)

Bonus video: