Sara Vidak osuđena na četiri mjeseca zatvora

Sud joj je odredio zatvorsku kaznu zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti
417 pregleda 0 komentar(a)
Sara vidak, Foto: Siniša Luković
Sara vidak, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.09.2018. 17:23h

Beograđanka Sara Vidak proglašena je danas krivom za napad na sutkinju kotorskog Suda za prekršaje, Jelenu Stanišić.

Sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić je Vidak, zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izrekla kaznu zatvora od četiri mjeseca.

Vidak je međutim, odlukom suda, ukinut pritvor do pravosnažnosti presude.

Nju je Osnovno državno tužilastvo teretilo za napad na sutkinju Stanišić koji se navodno dogodio 14. avgusta, nakon što je Stanišić momku Sare Vidak, Stevanu Prpi izrekla novčanu kaznu zbog saobraćajnog prekršaja.

U optužnici je pisalo da je Sara fizički nasrnula na sutkinji Stanišić, zavrnula joj desnu ruku ruku i ogrebala je po dijelu podlaktice, a što je ona kategorički negirala tvrdeći da je sutkinja Stanišić zapravo nju uhvatila za ruku i odgurnula je, nakon čega je inscenirala navodni napad na sebe i pozvala u pomoć policiju i obezbjeđenje Suda za prekršaje.

Suđenje Vidakovoj koje je izazvalo veliko interesovanje u Srboji i Crnoj Gori ekpresno se odvijalo, nakon što su dodatni pristisak oko svega izazvale izjave čelnika crnogorskog pravosuđa Vesne Medenice i Zorana Pažina koji su preko medija oštro osudili navodni napad na sutkinju Stanišić u vršenju njene dužnosti i zatražili da vinovnik bude najstrožije kažnjen.

Sarina majka, Olivera Vidak, danas je u svjedočenju pred Osnovnim sudom istakla da im se sutkinja Stanišić tog dana obraćala neprijatnim tonom i ponavljala kako ona nije nadležna za njihov slučaj.

Ispričala je da im je Stanišićka navodno u jednom momentu prstom pokazala na vrata suda i rekla im da se gube napolje, iako je ona samo htjela da se u spisima predmeta ispravi netačno naveden broj registarskih tablica njenog automobila sa kojim je Prpa počinio prekršaj, priznao ga i platio kaznu.

"Nisam znala hoće li nam na granici prilikom povratka u Srbiju praviti problem zbog nepoklapanja podataka iz tog izvještaja sa pravom registarskom tablicom mog auta. Stanišić je bila vrlo neprijatna, nije htjela ni da me sasluša, a kada je Sara upitala gdje i kako možemo dati prigovor na netačne podatke navedene u sudskoj dokumentaciji, Stanišić je moju kćerku uhvatila za Sarinu desnu ruku i odgurnula je. Sara joj se otrgnula i pitala je odakle joj pravo da je hvata za ruku na što je Stanišič počela vikati- napad, napad. Dok je prilazio, policajac je i mene počeo gurati prema izlazu iz hodnika suda, moj sin je viknuo: "Mama, mama, pa ona sebe štipa za ruku" - misleći na Stanišićevu koja se držala za svoju desnu ruku. Potom je ušla u kancelariju i nakon desetak sekundi ponovno izašla pokazujuči navodno povrijeđenu ruku policajcu i rekla: "Zdravko, napadnuta sam, evo pogledaj mi ruku!" Kasnije, kada je prošla pored nas koji smo stajali ispred suda jetko nam je dobacila "Zapamtićete vi mene!" tada međutim, nisam vidjela nikakve navodne povrede na njenoj desnoj ruci", ispričala je Olivera Vidak koja je 14. avgusta u Sud za prekršaje gdje se sudilo Prpi, došla sa njim svojom kćerkom i devetogodišnjim sinom Filipom.

Stevan Prpa je u svom svjedočenju ponovio skoro identičnu priču ističući da je Stanišić bila izuzetno neprijatna prema njima i da ga je i prilikom saslušanja zbog prekršaja, stalno prekidala i prijetila mu da će, ako sam ne prizna prekršaj, dovesti saobraćajnog vještaka o njegovom trošku.

Olivera Vidak negativno je odgovorila na pitanja oštećene Stanišić da li joj je kritične prilike govorila da ih sutkinja matretira samo zato što su Srbi i da je kazala sa Stanišićeva navodno mrzi Srbe. "Nikad ja tako nešto ne bih rekla jer sam ja porijeklom iz Nikšića i na to sam veoma ponosna", kazala je Olivera Vidak, dok je sutkinja Tešić svoju koleginicu u ulozi oštećene, u više navrata morala da prekida i ispravlja, podučavajuči Stanišićku kako može svjedoku postavljati pitanja.

Na zahtjev advokata Sare Vidak, Srđana Lješpkoviča u zapisnik su ušle konstatacije Stanišićkine advokatice Dijane Knežević da je iz saslušanaja svjedoka ispalo "da sutkinja za prekršaje dočekuje i ispraća stranke u tom sudu i da je stalno u hodniku", dok je tužiteljka Liljanja Milić prigovorila iskazima Sarinog momka i majke istakavši da su oni u koliziji sa iskazima ranije saslušanih svjedoka.

Pročitan je i izvještaj vještaka medicinske struke u kojem se navodi da su kod Stanišić konstatovane ogrebotine i crvenilo u predjelu desnog ručnog zgloba što je moglo nastati od stezanja i grebanja noktima, a konstatovana je i psihička reakcija na stres.

Advokat optužene Vidak, Srđan Lješković rekao je da nije naloženo uzimanje tkiva ispod noktiju njegove klijentkinje kako bi se vidjelo da li DNK materijall odgovara Stanišićevoj, čije povrede nisu ni fotografisane, niti je utvrđeno da li razmak ogrebotina na njenoj ruci odgovara razmaku noktiju Sare Vidak.

"Sara tog dana, ali i svo ovo vrijeme do danas, nosi vještačke nokte koji su zalijepljeni gel lakom i sa njima se ne može nanijeti nikakva ogrebotina. Navodne povrede Stanišićeve nisu sanirane po medicinskom protokolu koji je nalagao da se ona nakon ukazane hitne pomoći, zbog navodnog zavrtanja ruke uputi ortopedu, niti konsultuje hirurg zbog navodnih ogrebotina, a vještak je izvještaj o njenim povredama napisao ni ne pogledavši je, već samo na osnovu zabilježbe iz Hitne pomoći", kazao je Lješković.

On je predložio da se izvede niz novih dokaza među kojima i snimci video nadzora iz Suda za prekršaje, Odjeljenja bezbjednosti i Hitne pomoći u Kotoru, kao i snimci iz kotorskke policije, Tužilaštva i ZIKS-a koji će pokazati da Sara svo vrijeme ima vještačke nokte koji bi se sigurno slomili da je njima ogrebala sutkinju Stanišić 14. avgusta.

Tražio je i saslušanje doktora Gezima Čobaja iz Hitne pomoći koji je primio navodno povrijeđenu sutkinju, ali je ipak na kraju odustao od sprovođenja tih dokaza u interesu efikasnosti postupka i što bržeg izlaska njegove klijentkinje iz pritvora u kome se nalazi već dvadesetak dana.

"Saro, vjerovatno ti to niko od nas ovdje neće reći ali ja hoću: izvini, i ako ikada budeš mogla, oprosti. Kao branilac međutim, zamoliću te jedino da nikad ne zaboraviš da su tvoji korijeni iz Crne Gore", kazao je advokat Lješković u završnoj riječi, obraćajući se svojoj branjenici.

Vidak je nakon izricanja presude, pružila ruku tužiteljki Milić, oštećenoj sutkinju Stanišić i njenoj advokatici.

Lješković je kazao da je "glavno da je moja branjenica izašla iz pritivora", te da će kasnije nakon dobijanja pismenog otpravka presude sutkinje Tešić, u dogovoru sa Vidak, odrediti hoće li se na nju žaliti.

"Ukoliko žalbe bude, mi ćemo insistirati na sprovođenju dokaza koje sam danas nabrojao jer sam pominjući ih danas, želio ukazati da je možda bilo nekih propusta u tim postupcima. Sada je sasvim drugačije kada branite nekog sa slobode, naročito nekog ko nije dokazani kriminalac koji se ne bi odazivao na pozive suda i slično", kazao je novinarima Lješković.

Bonus video: