U konkurenciji za evropskog Oskara 50 filmova

Iako je prethodnih godina na širem spisku bilo više filmskih naslova iz regiona, među ovogodišnjim našao se samo film “Razredni neprijatelj“ debitantsko ostvarenje Roka Bičeka iz Slovenije
0 komentar(a)
Scena iz filma "Razredni neprijatelj" Roka Bičeka, Foto: Vijesti online
Scena iz filma "Razredni neprijatelj" Roka Bičeka, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 19.09.2014. 10:11h

Evropska filmska akademija predstavila je pedeset naslova koji su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji za “evropskog Oskara”. Nominacije će biti objavljene osmog novembra na Filmskom festivalu u Sevilji, a XXVII manifestacija uručenja nagrada za najbolji evropski film biće održana 13. decembra u Rigi.

Iako je prethodnih godina na širem spisku bilo više filmskih naslova iz regiona, među ovogodišnjim našao se samo film “Razredni neprijatelj“ debitantsko ostvarenje Roka Bičeka iz Slovenije, koji je nagrađen na prošlogodišnjoj Nedelji filmske kritike u Veneciji (isto priznanje ove godine je ponio film “Ničije dete“ Vuka Ršumovića).

U konkurenciji su između ostalih filmovi nagrađeni u Kanu: “Zimski san“, “Bijeli bog“, “Cudesa“, kao i nova ostvarenja filmskih legendi: Žan-Lika Godara “Zbogom jeziku“, Majk Lija “Gospodin Tarner “, Larsa fon Trira “Nimfomanka“, Andreja Zvjaginceva “Levijatan“. Među izabranim filmovima su: gruzijski “Sastanci na slijepo“, rumunski “Kada noć padne na Bukurešt ili metabolizam“, britanski “Frenk“, norveški “Po redu nestajanja“, austrijski “Makondo“, grčki “Miss Violence“, islandski “O konjima i ljudima“, ukrajinsko “Pleme“, belgijski “Vajolet“, švedski “Mi smo najbolje“, poljski “Ida“.

Tokom sljedećih nedelja, 2.900 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u pojedinačnim kategorijama najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica i scenarista.

Sedmočlani žiri odlučivaće u kategorijama evropski snimatelj, montažer, scenograf, kostimograf...

Bonus video: