Polufinale bez Rusije, Francuzi idu na Brazil

0 komentar(a)
Odbojkaši Francuske, Foto: Beta/AP
Odbojkaši Francuske, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.09.2014. 21:48h

U polufinalu Svjetskog prvenstva u Poljskoj neće biti jednog od glavnih favorita, aktuelnog olimpijskog i evropskog šampiona – Rusije. Parovi polufinala, u subotu, su Brazil – Francuska i Poljska – Njemačka.

Nakon maksimalnog poraza od Brazila, “baćuškama” su u duelu sa domaćinom trebala sva tri boda za prolaz među četiri. Poljaci su, međutim, dominirali u prva dva seta, pa su vođstvom od 2:0 otklonili sve dileme.

Nakon toga su Rusi uspjeli da izjednače, ali ne i da pobijede, jer je domaćin slavio u taj-breku sa 15:11 za konačnih 3:2 i petu pobjedu u 13 međusobnih duela sa šampionatima svijeta.

Marijuš Vlazli je sa 28 poena predvodio Poljake, dok je sa druge strane Dmitrij Iljinih bio najbolji sa 22 poena.

Nakon što je plasmanom među šest najboljih selekcija svijeta obezbijedio ubjedljivo najbolji rezultat u svojoj istoriji, Iran nije uspio da napravi novi podvig. Za prolaz u polufinale je ekipi Slobodana Kovača trebala maksimalna pobjeda protiv Francuske, uz najviše 57 izgubljenih poena (19 po setu), ali “trikolori” nijesu dozvolili takvo iznenađenje.

Osvajanjem prvog seta je sve bilo riješeno, pa su se do kraja meča obje ekipe izigrale bez opterećenja, a Francuska je na kraju slavila 3:2 (treća pobjeda u isto toliko mđusobnih duela na šampionatima svijeta) i zauzela prvo mjesto u grupi G.

Francusku je do pobjede predvodio Mori Sitibe sa 17 poena, dok se u iranskoj selekciji istakao Šaram Mahmudi sa 22 poena.

Iran će se boriti za 5. mjesto, neočekivano sa Rusijom.

Interesantno, za medalju će se boriti samo jedna reprezentacija (Brazil) koja je osvajala odličja na posljednja tri velika takmičenja, Olimpijskim igrama, Evropskom prvenstvu i prethodnom SP. Iz te borbe su ovoga puta isključene Rusija, Srbija, Italija i Kuba.

Rezultati posljednjeg kola 3. runde

Grupa G (Katovice)

Francuska – Iran 3:2 (25:20, 25:23, 22:25, 19:25, 15:9)

Tabela: Francuska 5, Njemačka 3, Iran 1

Grupa H (Lođ)

Poljska – Rusija 3:2 (25:22, 25:22, 21:25, 22:25, 15:11)

Tabela: Poljska 4, Brazil 4, Rusija 1

Bonus video: