Međunarodno pjesničko veče "Eno ga, po moru teče Lim"

Za sve posjetioce u kući Rista Ratkovića kao i ljubitelje glume organizovan je prevoz do etno sela "Vuković", gdje je izvedena predstava “Hasanaginica”
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2018. 05:47h

Međunarodno pjesničko veče "Eno ga, po moru teče Lim" okupilo je književne stvaraoce iz više zemalja, u kući Rista Ratkovića, druge večeri 48. Ratkovićevih večeri poezije.

Veče je svojim stihovima otvorila Lena Rut Stefanović, a potom su se predstavili Ramiz Huremagić Bosne i Hercegovine, Katica Ćulavkova iz Makedonije, Dženifer Lin Vilijams (SAD/Škotska) i Nilton Santiago (Peru).

Pjesnici su stihove govorili na svom jeziku, sa prevodom na video bimu.

Književnica Lena Ruth Stefanović je istakla da samim trajanjem od 48. Godina RVP imaju posebnu veličinu, što je rijetkost ne samo u regionu nego i u svijetu.

"Otvorili smo granice, i to odražava stanje naših građana koje je otvoreno i okrenuto novim prijateljstvima. Divno je kada čujete stihove na raznim jezicima, i ove godine je sve u Bijelom Polju veličanstveno", kazala je Ruth Stefanović.

Peruanski mladi pjenik Nilton Santiago je pohvalio organizaciju manifestacije i kazao da je srećan zbog učešća na njoj.

"Svi su divni prema meni i dobro se osjećam u Bijelom Polju. Ovdje je divno i noću za posmatranje zvijezda, što u Barseloni zbog previše svijetla nemam priliku da gledam. I zbog toga sam veoma srećan".

Pjesnik Ramiz Huremagić iz Bosne i Hercegovine je kazao da prvi put nastupa na RVP i da je je to divna prilika da se susretne sa stvaraocima iz raznih krajeva svijeta.

"Poezija često ostane u koricama, na policama i rijetke su prilike kada pjesnik ima mogućnost da upozna svoje kolege sa drugih krajeva svijeta, tako da je postojanje ovog festivala veliki doprinos", kazao je on.

Za sve posjetioce u kući Rista Ratkovića kao i ljubitelje glume organizovan je prevoz do etno sela "Vuković", gdje je sinoć izvedena predstava “Hasanaginica”, rađena po po tekstu Ljubomira Simovića, a koju je režirao i adaptirao Slobodan Marunović.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Marija Labudović, Moamer Kasumović, Petar Novaković, Omar Bajramspahić, Slađana Bubanja, Nada Pavićević, Izet Mulabegović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović, Jusuf Bajramspahić.

Scenografiju za predstavu potpisuje Abaz Dizdarević, kostimografiju Jelena Perišić, muziku Dragoljub Đuričić, a scenski pokret Ferid Karajica.

Galerija

Bonus video: