"ARMIJA SANDŽAKA"

Ko od Novog Pazara pravi bure baruta?

50 pregleda 15 komentar(a)
Novi pazar, Foto: Blic
Novi pazar, Foto: Blic
Ažurirano: 17.09.2014. 16:02h

Niko u Novom Pazaru ne zna ko je na Fejsbuku pozivao na formiranje "armije Sandžaka", a politički akteri očekuju od države da što prije riješi slučaj, piše B92.

Svi kažu da nije potrebna "nova napetost", dok u Islamskoj zajednici u Srbiji ističu da je posrijedi zloupotreba, kako kažu, mirne manifestacjie, radi izazivanja panike i nepovjerenja.

Sve je počelo s pohodom na Hadžet početkom septembra, kada su se po Novom Pazaru prošetali momci u unifomama, tzv. "četnički pokret Jovan Šević" nakon toga najavio je šetnju Pazarom, a Novi Pazar se opet uzburkao zbog pojavljivanja stranice na Fejsbuku za formiranje "armije Sandžaka".

Poziva se na naoružavanje da bi, kako kažu, zaštitili narod.

Rešad Plojović iz islamske zajednice u Srbiji kaže da ne zna ko je oformio spornu stranicu na Fejsbuku, ali sumnja da su to oni koji, kako kaže, posljednjih dana iznose laži o njima.

"Smatramo da je ovo zloupotreba jedne mirne manifestacije sa ciljem izazivanja panike i i nepovjerenja među u građanima ove regije. Ko stoji iza ovog poziva i zloupotreba, odgovor mogu i treba da daju nadležni organi", kaže Plojović.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović upozorava da jedan ekstermizam rađa drugi.

"To Pazaru zaista ne treba i svi znaju da od toga nema ništa. Neće uspjeti oni koji žele da pravi lošu predstavu o gradu, ko želi da radikalizuje. Narod to zna", jasan je Mahmutović.

Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić pozvao je investitore u Sandžak i poručio da neće dozvoliti da se Novi Pazar predstavlja kao "bure baruta".

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kaže da država mora da zaštiti prava Bošnjaka i ima svoje viđenje o tome ko stoji iza poziva za formiranje "armije Sandžaka".

"Oni koji bi da izvrše oružanu represiju, teror nad Bošnjacima, prave to i pišu takve stvari da bi ljudi živjelu u strahu", rekao je Ugljanin.

Za nešto više od jednog mjeseca građani ove oblasti glasaće za svoj nacionalni savjet, kao uostalom i svi pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji.

Nacionalnih savjeta ima 20, ali izgleda da su izbori u Pazaru i okolini stvorili najozbiljniju napetost. Nacionalni savjeti dobijaju svoj dio kolača iz budžeta, jer se na taj način finansiraju, a imaju pravo osnivanja obrazovnih i ustanova kulture, kao i medija.

Nacionalni savjet Bošnjaka već četiri godine je u tehničkom mandatu, piše B92.